Weblog

Aad & Dineke van der Maas

Delen en vermenigvuldigen

ill860


Wiskunde heb ik altijd interessant gevonden, maar in veel situaties kun je volgens mij toch echt zeggen: “Delen is vermenigvuldigen”. Daar moest ik tenminste aan denken toen ik samen met Aad een paar weken geleden de voedselbank van Albanië bezocht. Het was mooi om te zien wat daar allemaal gebeurt. Winkels en bedrijven schenken eten, wat anders weggegooid zou worden. Zo wordt voedselverspilling tegengegaan en wordt het eten weer gegeven aan hen die nauwelijks iets te eten hebben. De voedselbank krijgt ook steun van het project “de groene GZB”. Daarnaast krijgen ze producten en geld van particulieren en allerlei organisaties. Ook de school van Jos houdt elk jaar een inzamelingsactie voor deze voedselbank.

In 2013 is de voedselbank gestart. Het eten wordt uitgedeeld aan gezinnen, kerken, organisaties en gaarkeukens. Er zijn helaas nog veel mensen in Albanië die in armoede leven. De corona pandemie heeft die situatie alleen maar verergerd. Ook gezinnen van Alo!Mik (waar ik huiswerkbegeleiding geef aan Roma kinderen) krijgen soms eten van de voedselbank. In het voorjaar deelt de voedselbank ook zaaigoed uit, zodat mensen uiteindelijk minder afhankelijk worden door zelf hun gewassen te verbouwen. 

De voedselbank helpt mensen ongeacht hun achtergrond. Tijdens ons bezoek kwam bijvoorbeeld een priester van de Orthodoxe kerk voedsel ophalen. Ook andere geloofsrichtingen weten de voedselbank te vinden. Wat mooi dat de voedselbank hierdoor een verbindende schakel kan zijn. In de Bijbel gaat het regelmatig over voedsel. Het is belangrijk om samen te eten en voedsel met elkaar te delen. Jezus gebruikt vaak voorbeelden die te maken hebben met dagelijks voedsel. Hij zegt bijvoorbeeld: “Ik ben het Levende Brood”. In de wonderen die Hij doet, speelt eten en drinken ook vaak een belangrijke rol. Denk maar aan het wonder op de bruiloft waar Hij water in wijn verandert of aan de gelijkenis van de vijgenboom. En natuurlijk het bijzondere verhaal van de grote groep mensen die naar Jezus luisterde. Toen ze honger kregen en nauwelijks eten bij zich hadden, begon Jezus het weinige eten dat er wél was uit te delen. Het bleek méér dan genoeg te zijn voor alle 5000 mensen. Wat bijzonder! Tenslotte vierde Jezus vlak voor zijn lijden en sterven met zijn discipelen het Avondmaal. 

Ook in onze kerk in Tirana is “samen-eten” een belangrijk thema. Elke eerste zondag van de maand vieren we het Avondmaal. Na de kerkdienst eten we daarna uitgebreid met elkaar, waarbij iedereen zelf iets meeneemt.  

Toen we bij de voedselbank vertrokken, kreeg ik nog een paar pompoenen mee, die in de tuin van de voedselbank groeien. Ik denk dat ik daar maar heerlijke pompoensoep van ga maken. Niet alleen voor mezelf, natuurlijk. Maar juist ook om uit te delen als we binnenkort weer samen gaan eten in onze kerk. Want het is echt waar: Delen is vermenigvuldigen! 

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.