Vissers in Zimbabwe

weblog Aalt en Anneke Visser

Meubelmaker 'Snap'

ill860

Bijzettafel

Vaardig beweegt hij het schuurpapier over een zojuist gefabriceerde tafelpoot. Nou ja, ‘schuurpapier’, een vodje is het; ergens tussen het zaagsel en houtkrullen van de grond opgeraapt. Maar het resultaat mag er zijn: een kleine bijzettafel kan toegevoegd worden aan ons meubilair.

Timmermansoog
Dat een professioneel timmermansoog er nog wel wat op aan te merken zou hebben, mag de pret op de lokale markt in Masvingo waar ze in een handomdraai ook kasten, bedden en uitvaartkisten maken, niet drukken. Want prét hebben ze daar. Zingend schaven ze aan ruw materiaal. Fluitend zagen ze de planken op de maat die past bij de lichaamslengte die een mens in z'n leven op aarde heeft bereikt.

Aspirant theoloog
Maar helemaal bijzonder was de meubelmaker die voor een habbekrats ons tafeltje op die bewuste namiddag in elkaar heeft getimmerd. Nadat hij er vragenderwijs achter was gekomen, dat zijn kersverse creatie voor een 'reverend' (soort dominee) was, begon hij op slag te oreren: “I’m like Jesus. He was also a carpenter”. En terwijl hij de laatste hand aan het simpele meubelstuk legde, greep hij zijn kans om een hele batterij theologische vragen op zijn nieuwe meubelklant af te vuren:  

En zo nog een paar van die lastige vraagjes, waar zelfs een professor in de godgeleerdheid zijn handen en hoofd vol aan heeft.

Lekenprediker
De meubelmaker bleek een ‘lekenprediker’ te zijn, maar uitte -schurend aan zijn tafelpoten- zijn teleurstelling over het feit dat hij in zijn kerk zo weinig gevraagd wordt om te preken. Vandaar zijn laatste vraag, als klap op de vuurpijl: “Mogen bij jullie in de Reformed Church alleen dominees en ouderlingen preken of ook mensen zoals ik?” Nu was díe vraag het minst gecompliceerd, want, ja: in de Reformed Church in Zimbabwe (RCZ) mogen ook ‘gewone gemeenteleden’ preken, zowel mannen als vrouwen, mits zij tot de belijdende leden behoren en bereid zijn zich op grassroots level te laten trainen in de bezinning op allerlei geloofsvragen en praktische zaken die met het geloof te maken hebben. Onze all-round meubelmaker, die ook schilder, lasser en nog veel andere skills in huis heeft, is daar op die bewuste namiddag dan ook hartelijk voor uitgenodigd.

Timothy Leadership Training
En als de kerkleiding ermee akkoord gaat zal binnenkort eveneens voor hem de Timothy Leaderschip Training (TLT) beschikbaar zijn; een soort discipelschapstraining, waarbij hij nog meer kan ontdekken hoe hij als christen-werknemer in zijn meubelmakerij het verschil kan maken. Hij kan er zelfs een preekbevoegdheid mee verwerven plus een certificaat basis- of zelfs mastertrainer om zelf weer anderen te kunnen trainen. Maar vooralsnog verdient hij voor al zijn inspanning én theologische belangstelling een ‘duimpje’: meubelmaker van de bovenste plank! Snap out of it.
 

 
 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

  • Riek van Maanen

    25 februari 2019, 07:56

    Geweldig, zo'n ontmoeting! De Heere stuurt ons waar Hij wil. Wat kan dat een rust geven in je leven.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.