Geloof in Bosnië

Weblog Adré en Marja Lichtendonk

Diaspora

ill860

Afgelopen zomer zagen we het voor ogen in Tuzla. In de kleine protestantse gemeente. Maar ook in de straat waar we wonen. Wekelijks kwamen er gasten uit Duitsland, Nederland,  Finland, Oostenrijk, Amerika, Zweden.

Toeristen? Nee, velen zijn geboren in Bosnië en Herzegovina (BIH). Ze kwamen voor jaarlijkse familiebezoeken. Ieder met zijn eigen unieke verhaal. Over het gevlucht zijn in de oorlog. Over het zoeken van werk in het buitenland, het opbouwen van een nieuw bestaan. Naar schatting is 43 % van de bevolking weggetrokken omdat men hier onvoldoende ‘brood op de plank ziet’.

De ‘blijvers’ kijken hen met verdriet na, maar ook met begrip. Je kind zal na een mooie opleiding maar geen werk kunnen vinden. Er is ook teleurstelling dat jonge, getalenteerde christenen geen opvolgers worden van huidige leidinggevenden.
Een oudere man vertelde ons, dat hij er ook de positieve kant van ziet: “Ze zullen zeker tot zegen zijn op de plek waar ze heengegaan zijn. God kan hen overal gebruiken en inzetten in Zijn Koninkrijk. Hij weet wat goed is voor Zijn wereldwijde kerk”.

Diaspora .... verstrooid. Het doet ons denken aan de eerste christenen in Jeruzalem, die al snel door vervolging verstrooid, verspreid werden. Ze droegen de blijde boodschap van het evangelie van Jezus Christus in hun hart, namen dat mee. In Handelingen 8: 4 lezen we erover: “Zij dan die overal verspreid waren, trokken het land door en verkondigden het Woord’. Zo werden als zaad gezaaid om op veel andere plaatsen LEVEN te brengen.
Bid voor hen die gingen.
Bid voor de achtergebleven kleine gemeenten.
Bid voor de voorgangers.
Bid voor een betere toekomst in BIH. 

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Adré en Marja zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB. 

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.