Geloof in Bosnië

Weblog Adré en Marja Lichtendonk

Rozen van Sarajevo

ill860

De ‘Rozen van Sarajevo’ zijn littekens van granaatinslagen, gevuld met bloedrode verf. Je vindt ze op verschillende plekken in de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina: BIH.
Vele voetstappen over de verf  van deze ‘Rozen’ doen hier en daar de bloedrode kleur vervagen.
Maar de littekens van diep geslagen wonden zijn onuitwisbaar en vervagen niet in het geheugen van de gewonden en  nabestaanden van de , naar schatting 12.000 slachtoffers en 50.000 gewonden. De hoofdstad lag in de burgeroorlog (’92 – ’95) dagelijks zwaar onder vuur. Vele bombardementen en granaatinslagen en beschietingen zorgden voor veel doden en gewonden. Ondanks dat de stad in de afgelopen jaren weer is opgebouwd zijn talloze kogelgaten in muren nog altijd zichtbaar. Veel toeristen kijken naar gevels, kijken omhoog. Vergeet in Sarajevo niet omlaag te kijken en sta even stil bij de ‘Rozen’. Herdenk en gedenk, leef mee en leef in. Het verdriet en de trauma’s zijn er in ieders leven. Hoe kun je vergeten, hoe kun je verder? Wat helpt om niet achterom te kijken, maar vooruit? We proberen te luisteren, inleven is moeilijk. Ons schieten de volgende woorden te binnen: “Be still and know that I am God”. Deze woorden geven richting in ons nadenken over het grote verdriet van zovelen. Sta eens even stil. Houd je stil. Weet en bedenk dat er een God is bij wie het recht in goede handen is. Weet, dat Hij er is en er zal zijn.  “Be still and know that I am God”.

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Adré en Marja zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB. 

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.