Geloof in Bosnië

Weblog Adré en Marja Lichtendonk

TAALBERGEN

ill860

Heb je ze ook gezien in je vakantie? Taalbergen? Ze bestaan echt. Het is net als met echte bergen. Je hebt er één beklommen en je ziet de volgende. Meestal een nog hogere. En als die bedongen is, heb je de volgende alweer in zicht. Onderweg kom je bordjes tegen met informatie over je nieuwe omgeving. Ze helpen je de taal te spreken van een ander land. Ze geven je zekerheid over waar je je bevindt. Daar krijg je meer grip op.
We kunnen erover meepraten, over die taalbergen. Een jaar geleden begonnen we ze te beklimmen op onze reis door BiH (Bosnië en Herzegovina). Onderweg zagen we bordjes met namen van naamvallen. Nee, geen watervallen. Die heb je hier overigens wel. Maar wij kregen vooral naamvallen op ons pad. Maar liefst zeven. Noodzakelijk om er goed kennis van te nemen, anders word je niet begrepen als je in gesprek raakt met de bewoners van dit prachtige land.
Taalbergen beklimmen is een vermoeiende en langdurige bezigheid, maar geeft ook vreugde. Vooral als je iemand spreekt, die jouw moedertaal niet kent. Met wie je dan toch een stukje kunt oplopen en een aardig gesprek kunt voeren1). Over waar je vandaan komt. Waarheen je op weg bent. Wat je drijfveren zijn. Welke cultuurverschillen je opvallen. Welke overeenkomsten je samen hebt.
 
1) Foto’s laten een situatie zien van ergens onderweg. Een spontaan gesprek in het Bosnisch waarin iets verwoord kon worden over onze missie: vertellen over Gods genade en liefde voor zondige mensen.

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Adré en Marja zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB. 

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.