Weblog

Anneleen in Nicaragua

Afscheid nemen bestaat niet

ill860

Het vliegtuig vliegt hoog boven de wolken. Mijn schermpje vertelt dat het nog 6054 kilometer is en dat de vlucht nog 6 uur en 40 minuten duurt. Om mij heen hoor ik verschillende talen. Chinees, Engels, Nederlands en Spaans. De meesten van hen kijken een film of doen een dutje. Een peuter loopt af en toe door het gangpad. Op de achtergrond klinkt het geluid van de motoren. Ondertussen gaan mijn gedachten terug. Terug naar afgelopen week. Een week waarin ik afscheid nam van mijn vrienden. Die voor de gelegenheid allemaal tegelijk langskwamen. Van mijn familie thuis en op het vliegveld. En van de gemeente tijdens een mooie dienst.

En terwijl ik hieraan terug denk, komt er een liedje in mijn gedachten boven. Afscheid nemen bestaat niet, ik ga wel weg, maar verlaat je niet. Ik hoor je denken: lekker dramatisch Anneleen. Jij was toch altijd zo nuchter? Bovendien heeft dat liedje niks met God te maken, en ken ik het alleen van een feestje of vakantie. Inderdaad je hebt helemaal gelijk. (In gedachten hoor ik mijn familie nu juichen, omdat ik ook eens iemand gelijk geef.) Maar terwijl dit liedje in mijn gedachten rondzingt, bedenk ik dat het weleens christelijker zou kunnen zijn dan we in de gaten hebben.

Afscheid nemen bestaat niet. Rara zin hè eigenlijk. De tweede zin is al net zo vreemd. Ik ga wel weg. Tot zo ver klopt het. Maar verlaat je niet. Uhm hoe dan? We wonen nu immers duizenden kilometers bij elkaar vandaan. Het klinkt gek, maar ik geloof dat het kan. Zolang we aan elkaar denken en voor elkaar bidden, hebben we elkaar niet verlaten.

Ik ken trouwens iemand die hier echt supergoed in is. Weggaan en je toch niet verlaten. Het is Jezus. Hij ging wel weg, zelfs weg van de aarde. Maar Hij zei ook: Ik ben met je, tot op de dag dat ik terug kom.
En met die gedachten bij me, luister ik weer verder. Naar de Spaanse gesprekken, bij mij in de rij. In de hoop dat ik er wat van leer. Daar in het vliegtuig hoog boven de wolken. Want zo hoog als de wolken is Zijn trouw!

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Ik ben uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.