Weblog

Anneleen in Nicaragua

Gracias a Dios

ill860

Wel eens de grens over geweest? In Europa of misschien nog wel verder weg. Als je dit weleens gedaan hebt, dan zijn je vast dingen opgevallen. Je leerde nieuwe dingen, over landen culturen en mensen. Of je vooroordelen werden bevestigd. Tijdens je vakantie in Italië at je het lekkerste ijs dat je ooit gegeten hebt. In Spanje waren alle restaurants nog leeg om 18:00 uur. In Frankrijk vond je de taal zo sierlijk. En tijdens je vakantie in Schotland, regende het elke dag. Elk land en elke cultuur is anders. Zodra je de grens overgaat vallen je dingen op. Dingen die je leuk, mooi, exotisch of een tikje vreemd vindt.
 
Inmiddels ben ik vier weken in Nicaragua en vallen mij ook dingen op. Bepaalde vooroordelen worden bevestigd. Ja, mensen eten echt het liefst bruine bonen met rijst. Het is inderdaad is het elke dag warm.  De mensen zijn inderdaad heel vriendelijk. Maar naast deze clichés, leer ik ook nieuwe dingen.

Eén van die dingen is dit. Vaak heb ik een kort gesprekje met mensen om mij heen. Hoe gaat het met je? Goed, gracias a Dios. Hoe voel je je, ben je weer beter? Si, gracias a Dios. Hoe was het vandaag op school? Bien, gracias a Dios. Gracias, a Dios: Dank aan God.
 
God danken is hier onderdeel van het dagelijks leven. In de meest simpele gesprekjes wordt God gedankt. Natuurlijk gaan deze gesprekjes snel, en lijkt het soms meer een gewoonte. Toch zet het mij aan het denken. Ben ik dankbaar voor wat ik heb? Dankbaar voor alles, ook voor de gewone dingen?  Waar dank ik God voor?
 
En zo leer ik aan de andere kant van de wereld een nieuwe manier van leven kennen. Sommige dingen laat ik liever over aan de Nica’s,  de bruine bonen bijvoorbeeld. Andere dingen neem ik graag over. Zoals het danken van God in alles. Zelfs in de meest simpele gesprekjes.
Gracias a Dios!

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Ik ben uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.