Weblog

Antje van Rees

Eindelijk in Nicaragua

ill860

Op 7 april vliegen, 8 april de grens over, 10 dagen in quarantaine en daarna wonen in Managua voor een jaar. Zo. Dat is de planning. Nu weet ik van het afgelopen jaar dat plannen enigszins (zachtjes uitgedrukt) gewijzigd kunnen worden, maar tot nu toe loopt alles zoals gepland. Het was een hectische start. Een boekwerk aan papieren, een coronatest, nog meer papieren en uiteraard afscheid nemen van familie. Maar uiteindelijk konden we gaan.
 
Ondertussen ben ik alweer een maand hier in Managua. Ik heb mijn gastouders en -zusje leren kennen: Norlan, Zelmira en Amy. Elke dag leer ik van hen wel weer een nieuw Spaans woord of iets nieuws over de cultuur. Van hen leer ik hoe het allemaal een beetje werkt in de kerk. Want het gaat er hier iets anders aan toe. Hier hebben 5 verschillende mensen een andere rol in 1 kerkdienst. Verschillende mensen zijn verantwoordelijk voor de schoonmaak, de preek, het zingen, het bidden en het lezen van het bijbelgedeelte. Ik vind dat wel wat hebben. Wat ook mooi is, aan het eind van de kerkdienst geeft iedereen elkaar een hand of een ‘elleboog’ en wenst elkaar Gods zegen toe.
 
Wat het stadsbeeld betreft, zijn er ook wel wat verschillen te noemen. Ik loop hier door de straat en kijk m’n ogen uit. Ik zie ongeveer een eeuw voorbijkomen aan voertuigen: paard en wagen, Kevers, echt heel veel motors, tuctucs, en de ‘gewone’ auto’s. Kinderen en baby’s die meegaan op de motor, ramenwassers bij het verkeerslicht, daklozen, kinderen in schooluniformen, zebrapaden waar niemand voor stopt, hekken, hekken en nog meer hekken. Het kan allemaal. Er staat ook een bijbeltekst op elke bus, mangobomen zijn er overal en de kleuren van de huizen weerspiegelen de vriendelijkheid van de mensen hier.

Het komende jaar hoop ik meer te delen over wat ik hier allemaal meemaak. De verschillen, maar meer nog wat Nicaragua verbindt aan Nederland. En dan bedoel ik niet de oceaan. De eerste overeenkomst: we geloven allebei in dezelfde God.

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Ik ben uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.