Geloof in Colombia

Antonie en Cora Treuren - van Utrecht

(bijna) alles went...

ill860

We wonen nu bijna vijf jaar in Colombia en we voelen ons thuis. Het is dan ook een raar idee dat we (voorlopig - zeg nooit nooit) het laatste jaar zijn ingegaan. In december/januari zijn we voor de laatste interviews voor ons onderzoek naar Bijbelse gerechtigheid een aantal weken in Nederland geweest. Juist dan vallen de verschillen tussen de twee landen extra op. Ook valt op hoezeer je zelf veranderd bent. Zo kijken we nog zelden op ons horloge en zijn we gewend om overal 'de tijd' voor te nemen, terwijl in Nederland vaak op de minuut wordt geleefd. We weten dat niet een van de twee 'beter' is, het gaat om verschillende culturen en benaderingen en van beide kanten valt iets te leren. We voelen ons dan ook bevoorrecht dat we jarenlang een andere cultuur van dichtbij hebben leren kennen.

Er is echter één ding dat niet went: het verkeer. Daarbij doelen we niet zozeer op de grotere verkeersdrukte in vergelijking met Nederland, of het feit dat men ruimer met de verkeersregels lijkt om te gaan, maar vooral dat velen vooral voor zichzelf lijken te rijden en dat men weinig rekening houdt met anderen. Zo is rechts inhalen de normaalste zaak van de wereld en lijkt het knipperlicht vooral een cosmetische functie te hebben. Het kunnen invoegen en uitvoegen is vaak een grote uitdaging en moet vaak gepaard gaan met een open raam en een uitgestoken hand, om op deze manier de functie van het knipperlicht te vervangen. Deze uitgestoken hand is ofwel van de chauffeur of van de bijrijder, afhankelijk van de richting die we willen opgaan. Autorijden doe je in Colombia dan ook samen. Vaak is het zoeken van oogcontact noodzakelijk om te mogen invoegen in een andere rij. Hierbij zou het te gemakkelijk en te negatief zijn om te zeggen dat het hier gaat om egoïsme. Soms denken we dat de oorzaak mogelijk te vinden is in het feit dat men in de Colombiaanse maatschappij jarenlang geleerd heeft om vooral voor zichzelf te zorgen en zelf te overleven, iets dat niet onbegrijpelijk is gezien de geschiedenis van Colombia. Een paar weken Nederland doet je dan wel weer beseffen hoe ordelijk het verkeer in Nederland is en dat men (over het algemeen) samen rijdt waarbij het knipperlicht vaak wordt gerespecteerd. Ook al willen we in de auto nog weleens mopperen op onze medeweggebruikers, zou het zo zijn dat we straks in Nederland het verkeer in Colombia gaan missen?

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.