Geloof in Colombia

Antonie en Cora Treuren - van Utrecht

Impopulair maar efficiënt

ill860

Sinds kort staan er om de 10 meter, vlak bij ons huis, een setje van drie vuilnisbakken. Zwerfafval is een bekend begrip in Bogotá, het kenmerkt vaak welke estrato een wijk is. Colombia kent een systeem van estratos, dat betekent dat een wijk een bepaalde classificering krijgt van 0 tot 6. Het cijfer bepaalt welke berekening wordt losgelaten op je gas, water en licht. Een neveneffect is dat het ook de luxe en veiligheid van een wijk bepaalt. Hoe hoger de estrato, hoe schoner de wijk en vaak ook hoe groener de wijk.
Terug naar de vuilnisbakken. Waarom staan er ineens om de 10 meter vuilnisbakken? Binnenkort zijn er verkiezingen voor het burgermeesterschap. Burgermeester zijn van Bogotá is, denk ik, na presidentschap de ‘hoogste’ baan die je kunt hebben in Colombia. Met een inwoneraantal van meer dan 9 miljoen geeft dat behoorlijk wat gewicht in de schaal. Naast de vuilnisbakken krijg ik op internet en op sociale media continue reclame-uitingen te zien van de huidige administratie. Zo zouden er 0 doden te betreuren zijn vanwege ondervoeding, beweren ze het laagste moordcijfer te hebben in het land, zouden er 92.000 kinderen zijn die niet meer hoeven te werken, 16.000 kinderen en jongeren zijn weer terug de schoolbanken ingegaan, zouden er 4.700 minder tienermeisjes zwanger geworden zijn, 4.400 gezinnen hebben een huis toegewezen gekregen, 15.000 mensen hebben geprofiteerd van een opknapbeurt van hun wijk, 92 personen minder zijn niet overleden in een verkeersongeval en zo sluit een van de filmpjes af: 114.000 personen zijn uit de armoede opgeklommen. Op een inwonersaantal van 9 miljoen zijn dit cijfers die procentueel weinig doen, daarnaast wordt niet echt duidelijk waarmee het vergeleken wordt en welke interventies juist deze administratie heeft gedaan om tot deze ‘verbeteringen’ te komen. Het is een hele campagne, inclusief slogan: “impopulares pero eficientes” (vertaald: impopulair maar efficiënt). Of het echt zin heeft weet ik niet, in de opinie kijkt 74% negatief naar de huidige burgermeester en daarnaast stromen de straten van Bogotá vol met vluchtelingen. Ik vind het fijn dat we afval in een prullenbak kunnen doen en ik hoop dat ook de Venezolanen de optie krijgen vooruit te kijken.

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.