Geloof in Colombia

Antonie en Cora Treuren - van Utrecht

Maria en haar landgenoten

ill860

Een ritje naar het centrum van de stad kost ons in tijd vaak een uur, hoewel de afstand maar 13 km is. Onderweg komen we vaak daklozen tegen of zoals het Spaanse het woord het mooier zegt, bewoners van de straat. Sommigen doen een act bij verkeerslichten en net voordat het licht op groen springt lopen ze langs de auto’s om een fooi op te halen. Anderen wassen je ramen en weer anderen controleren met een stok zogenaamd je bandenspanning. Sinds een aantal maanden zien we steeds meer mensen bij verkeerslichten met een kartonnen bord in hun handen waarop de tekst staat: Ik kom uit Venezuela, ik heb geen werk en moet een x aantal kinderen voeden. Soms nog aangevuld met de tekst: ik wil niet stelen helpt u mij? In de bovenstaande foto ziet u Maria, we kwamen haar afgelopen zondag tegen bij een verkeerslicht dichtbij huis. Het was de eerste keer dat hier iemand stond. We gaven haar wat zodat ze wat te eten kon kopen.

Wij voelen ons vaak machteloos. In dit geval gaven we wat aan Maria, maar bij het volgende verkeerslicht staat er weer iemand en op weg naar de kerk komen we wel 20 verkeerslichten of stopmomenten tegen… Tegelijkertijd besef je dat de nood heel hoog moet zijn wanneer je naar Colombia vlucht. Colombia is een mooi land en we genieten van het wonen hier, maar het is vooral prettig wonen wanneer je het financieel goed hebt, anders is het leven hier overleven. Vanuit de overheid wordt er weinig hulp geboden, mocht je werk kunnen krijgen dat kun je hiervoor wel een werkvergunning krijgen maar de toestroom wordt nu eigenlijk te groot. Vooral rond werkgelegenheid geeft dat onvrede. Het gebeurt nu dat Venezolanen voor een lager loon bepaalde werkzaamheden willen verrichten dan Colombianen.

Afgelopen weekend zijn alle Colombiaanse diplomaten en ambassademedewerkers het land uitgestuurd. De situatie aan de grens is gespannen. Bid voor Maria, haar landgenoten en hun vaderland, bid voor Colombia.    

De tekst op het bord van Maria zegt het volgende:
"Ik ben een Venezolaanse, ik bezit geen documenten om waardig werk te kunnen verrichten. Ik ben moeder van 2 kinderen en ik moet hen voeden. Ik waardeer uw hulp,  mijn God zegene u."

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.