Geloof in Colombia

Antonie en Cora Treuren - van Utrecht

Voor de laatste keer als Maicol

ill860

Begin juli zat er hij er toen we binnenkwamen in de kerk, op de achterste bank in het hoekje: Maicol. Maicol die we ongeveer twee jaar geleden ontmoette en die we door de tijd heen een paar keer hebben gesproken. Gerekruteerd als 7-jarige bij de FARC, opgepakt in zijn tienerjaren en uiteindelijk kreeg hij 30 jaar cel. In de gevangenis heeft hij zijn middelbare school gevolgd en is hij tot geloof gekomen. Bij het bezoek van de paus aan Colombia was hem als een van de 40.000 gratie verleend door de zogenaamde wet Jubeljaar. Hij zou weer bij zijn oma gaan wonen in Medellín. Inmiddels is zijn oma overleden en andere familieleden zaten niet echt ‘te wachten’ op Maicol.

In Colombia zijn naar aanleiding van het vredesakkoord allerlei processen gestart. Een van de processen is dat Chili, Peru en Ecuador een aantal oud -strijders zal opnemen. Maicol is een van hen. In de training Barmhartige Gerechtigheid bespreken we onder andere de werking van het jubeljaar (Leviticus 25). Een constructie waarbij iedereen in zijn leven eenmaal opnieuw mocht beginnen. Ook Maicol mag opnieuw beginnen. Hij zal emigreren, hij krijgt een nieuwe naam en een nieuwe nationaliteit. Daarna krijgt hij nog een cursus houtbewerking en broodbakken zodat hij die vaardigheden kan aantonen bij het zoeken naar werk. Hij zag er naar uit en hij zag ertegenop. Alles nieuw, alles onbekend. Of zoals Maicol het zelf samenvattend zei “Ik weet nog niet hoe mijn naam zal zijn…” De predikant zei nog tegen hem: “Zoek je wel een kerk op waar je komt te wonen? Dan heb je wat contacten en een basis.” Bid voor Maicol.

Foto: Houtbewerking gemaakt door Maicol.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.