Geloof in Colombia

Antonie en Cora Treuren - van Utrecht

Colombia

Een land van uitersten. Aan de ene kant de rijke cultuur en de schitterende natuur, aan de andere kant de gewelddadige geschiedenis. Rijkdom en armoede aan weerszijden van straten. De contrasten zijn groot in alle opzichten.

Colombia telt ongeveer 47 miljoen inwoners en is ruim 30x groter dan Nederland. Colombia grenst aan zowel de Grote Oceaan als aan de Atlantische Oceaan en is rijk aan grondstoffen, er is een grote economische potentie. Daarnaast wordt het land gekenmerkt door een grote biodiversiteit. Na Brazilië is er geen land in de wereld dat een grotere variëteit aan planten en dieren kent dan Colombia. Toch wordt het beeld dat men in Nederland heeft van Colombia over het algemeen niet gekenmerkt door alleen deze positieve aspecten. Colombia’s geschiedenis kent namelijk ook een keerzijde.
 
Vanaf de jaren 40 is Colombia in de greep van een voortdurende geweldsspiraal die maar niet doorbroken lijkt te kunnen worden. De grote verschillen tussen arm en rijk hebben ervoor gezorgd dat gewapende groeperingen in verschillende delen van het land de dienst uitmaken. Aan de ene kant zijn er de guerrilla’s die zich oorspronkelijk identificeerden met de arme boerenbevolking en aan de andere kant de paramilitairen die zijn opgericht om de bezittingen en de belangen van de rijke Colombiaan te verdedigen. De oorspronkelijke idealen zijn verwaterd en de praktijk wordt gekenmerkt door het verdedigen van economische belangen (drugs, land en grondstoffen) en het in de in de greep houden van grote geografische gebieden. Daartussen probeert de overheid orde op zaken te stellen, maar ook dit wordt belemmert doordat corruptie een dagelijks probleem is in alle lagen.
 
De gevolgen hiervan zijn in de samenleving duidelijk zichtbaar in de vorm van armoede, ontheemden, werkloosheid en het beperkt hebben van toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Toch is de schaal waarop het geweld plaatsvind aan het verminderen en is de overheid erin geslaagd om de omvang van de gewapende groeperingen terug te dringen. In veel opzichten is Colombia aan de beterende hand en kunnen mensen weer dromen van een betere toekomst. Toch zijn de littekens goed zichtbaar als je door het land reist. Alleen al het feit dat wanneer het over ‘vroeger’ gaat men haast automatisch verder gaat op fluistertoon, de angst is voelbaar aanwezig.
 
In zo’n samenleving heeft de kerk een belangrijke missie, licht zijn in vaak moeilijke omstandigheden. Wij mogen samen met de Presbyteriaanse kerk van Colombia nadenken op welke wijze dit in de toekomst meer vorm mag gaan krijgen.
 Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.