Kerk in Colombia

Weblog Astrid & Johan Klaasse

Efficiënt!

ill860

Supermarktervaring

In de supermarkt staan we in de rij te wachten om onze boodschappen af te rekenen. De band waar de boodschappen op gaan is kort. Zodra er een opening is, staan we klaar en al snel ligt de helft van wat we willen kopen op de band. Dan wisselen we blikken, met de caissière en de klant voor ons. Geen verontwaardiging of boze blik, wel verbaasd. Ik kan nog net de laatste boodschappen terugzetten in het karretje. En dan beseffen we ons, nu zijn we die efficiënte Nederlanders die meteen onze levensmiddelen op de band willen zetten, voordat degene voor ons klaar is. We krijgen nog wat tijd hierover na te denken, als de caissière op zoek gaat in de winkel naar de code van onze jam. Helaas blijkt die vandaag niet te koop. De code is vandaag niet in de computer terug te vinden.
 

Zelfreflectie

We zijn nu 2 maanden in Colombia, op ontdekkingsreis. Een betere spiegel van je eigen cultuur kun je niet hebben dan door in een ander land te gaan wonen.
Efficiëntie staat bij ons Nederlanders hoog op het lijstje. In Colombia is dat wel anders. Naast de caissière zijn er genoeg mensen om te winkel te bevoorraden, iemand om onze boodschappen in te pakken en de bewakers bij de uitgang. Met minder kunnen ze het ook wel af, zouden wij zeggen.
Efficiëntie wat betreft papierwerk is er ook niet. Je reist de hele stad door om papieren te verzamelen en er vervolgens weer elders stempels op te krijgen. Om nog maar niet te spreken over het papierwerk wat nodig was om de kinderen naar school te krijgen: We hebben op 20 formulieren dezelfde vragen beantwoord, ons telefoonnummer ingevuld en handtekeningen gezet.
 

Zelfcorrectie?

Het doet ons beseffen hoe efficiënt we in Nederland zijn, maar moeten we dat ook wel altijd willen? Boodschappen doen kost hier meer tijd, maar vraagt ook minder stress. Papierwerk regel je niet vanachter je computer, maar je leert wel de stad snel kennen en ontmoet veel mensen. Winkels kunnen met de helft van de mensen af, maar ze hebben wel allemaal een baan.
De eerlijkheid gebied te zeggen dat efficiëntie erg diep in ons geworteld zit, dat het in de praktijk brengen van die rust en overgave niet altijd lukt. En toch….is die spiegel, die je voor gehouden krijgt bij cultuurverschillen zo verkeerd nog niet. Wie zegt dat wij het bij het juiste eind hebben? Wij zijn heel erg doelbewust. Maar missen we als vliegende Hollanders niet heel veel, gaandeweg? Als een deel van de efficiëntie wegvalt, dan ga je misschien wel meer om je heen kijken. Je neemt meer de tijd voor dingen, je hebt meer tijd voor een gesprekje. Ontstaat op deze manier niet vanzelf meer de ruimte om te zien wat God op ons pad brengt? Om te zien wie God op ons pad brengt?
 
God heeft alles wat er is de goede plaats in de tijd gegeven, en ook heeft hij de mens inzicht in de tijd gegeven. Toch kan de mens het werk van God niet van begin tot eind doorgronden
– Prediker 3:11 –

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.