Groeien door onderwijs

Geert & Charissa Holwerda in Albanië

Wat is de prijs van een watermeloen?

ill860

Langs de weg zie je ze liggen: watermeloenen. Niet eentje, maar stapels. Als we van Tirana naar Pezë rijden zie je ze om de paar honderd meter: de geïmproviseerde kraampjes waar het fruit klaarligt om verkocht te worden. De kraampjes worden beheerd door de boeren zelf, jongeren (of zelfs kinderen) of ouden van dagen. Als je een watermeloen wilt kopen kost je dat ongeveer 15 lek per kilo (dat is 11 cent). Als je goed zoekt vind je ook kraampjes die ze verkopen voor 13 of 12 of zelfs 10 lek. Bij ons komt dan natuurlijk de vraag naar boven: hoe kan dat uit? Al die uren bij het kraampje (en het is hier bijna 40 graden overdag). De vele kraampjes en de enorme hoeveelheid watermeloenen…. Dat is zeker geen vetpot voor de verkopers, maar een wanhopige poging om toch inkomen te krijgen voor de familie. Ze zijn trouwens wel heel erg lekker, die watermeloenen… En met een meloen van 11 kilo doe je toch een hele poos. Om de lokale markt gaande te houden, moeten we hard dooreten ;)De afgelopen week hebben we bezoek gehad van Marjolein en Ralph Stoové. Het is verfrissend om het land te zien door de ogen van onze vrienden. We hebben er al meerdere malen over geschreven in onze blogs. Maar het blijkt maar weer eens helder naar voren te komen: Albanië is het land van uitersten. We zijn opnieuw geraakt door de grote armoede die je ziet langs de weg. Het is hartverscheurend om moeders met baby’s, jonge kinderen en eenzame ouderen langs de straat te zien bedelen. Ook het kamp, waar we vaak langsrijden, met de bergen plastic en afvalflessen, is een realiteit in Albanië. Daar gaan we niet aan wennen. Daarnaast is het verbijsterend hoeveel dure auto’s er rondrijden, hoe groot de shoppingmall is en hoe hard de nieuwe flatgebouwen uit de grond worden gestampt. Beide plaatjes zijn hier het straatbeeld.

Je zou bijna denken dat er geen beginnen aan is in Albanië. Toch voelen we optimisme. Er is verandering gaande. Zelf werken we hard aan opleidingen voor jongeren. Bouwen aan de toekomst geeft hoop! En afgelopen week mocht onze vriendin, Marjolein, de eerste workshop Biblejournaling verzorgen in Albanië. Wat was het mooi om te zien hoe de creativiteit bij de groep vrouwen werd aangewakkerd. En dat is hier echt uniek. In hun jeugd hebben deze vrouwen niet geleerd om zelf creatief te zijn. En om dan op een creatieve manier met de bijbel bezig te zijn. Dat is een lichtpuntje dat straalt hier in Albanië. Prachtig!


Made by: Marjoleins Creations


Vol goede moed werken we de komende periode stug door aan het onderwijs in Albanië en…. eten we stapels watermeloenen :)

Mirupafsim!

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.