Weblog

Gerard & Janneke de Wit

Gesundheit!

ill860

In de Kindergarten zijn de zakdoekjes voor de loopneuzen niet aan te slepen. En ook bij onszelf dwarrelt het verkoudheidsvirus door het huis. Ja, wat dat betreft maakt het geen verschil of je in Duitsland woont of in Nederland. Ook de relatief schone lucht van Mecklenburg-Vorpommern voorkomt een regelmatige niesbui niet. Helaas. 
Hoewel de lichamelijke uitingen dus hetzelfde zijn, hebben we ondertussen wel gemerkt dat er hier tegen verkoudheid (en ziek zijn in het algemeen) iets anders aangekeken wordt dan wij gewend waren. Een zeer geliefde Duitse zin is: “Warst du schon beim Arzt? Ben je al bij de dokter geweest?” Eh... hoe bedoel je? Voor een loopneus? “Ja, Aron heeft het toch al twee dagen? En ik hoorde Lars net ook kuchen. Je kunt hem beter ook even laten controleren.” 

Aha, nu begrijp ik de statistieken gelijk een stuk beter. De Duitsers zijn namelijk wereldkampioen dokter bezoeken. Gemiddeld gaat de Duitser 18x per jaar naar de dokter, waar de Nederlander gemiddeld 6-7 keer per jaar in de wachtkamer zit. Ook het aantal ziekenhuizen, apotheken en de hoeveelheid medicijnen die in Duitsland wordt weggeslikt liggen verhoudingsgewijs ver boven de andere Europese landen. En toch is de levensverwachting in Nederland en Duitsland ongeveer gelijk. Waarom dan dit enorme verschil? Eerlijk gezegd heb ik er nog geen passend antwoord op. Werkende ouders hebben per kind recht op 10 dagen zorgverlof per jaar en alleenstaande ouders 20 dagen. Soms tellen werkgevers hier nog een paar dagen bij op. In Nederland is een soortgelijke wetgeving, maar ik heb de indruk dat in Nederland eerder gezocht wordt naar andere oplossingen, zoals inspringende opa’s en oma’s. In ieder geval vragen Duitse werkgevers en scholen wel vrijwel altijd om een doktersverklaring, wat ervoor zorgt dat ook voor een onschuldige griep de arts met een bezoekje wordt vereerd. Wat ons ook is opgevallen, is dat we in de Kindertafel regelmatig kerngezonde kinderen hebben, die formeel ziek zijn. Als we vragen: “waarom ben je niet op school als je weer gezond bent?”, dan krijgen we meestal als antwoord: “Ik heb me voor vier dagen ziek laten schrijven, maar ik was na één dag alweer fit.” 

Besmettelijk
Op het moment van het schrijven van deze blog stuitert Aron om mij heen. Hij had eergisteren wat verhoging op de Kindergarten en moest daarom door ons opgehaald worden. Ondanks dat hij gisteren en vanmorgen weer gezond leek te zijn, werd ons verzocht hem nog een paar dagen thuis te laten, want wellicht zou hij nog andere kinderen aansteken. En ja, daar is natuurlijk iets voor te zeggen, maar toch moeten wij er wel een beetje aan wennen. Uit ons (Nederlandse) perspectief zien we de omgang met ziekte hier snel als wat overdreven en een beetje angstig. Tegelijk zijn we erg dankbaar voor de goede medische zorg. Dat het ook anders kan, hebben we afgelopen week ook weer gehoord tijdens een ontmoeting met collega’s uit heel Europa.
In ieder geval hopen we dat de verkoudheid snel uit de lucht zal zijn, maar dat we mogen toenemen in besmettelijk zijn. ‘Ansteckend’ zeggen ze hier. Dat lijkt op ons ‘aanstekelijk’.

Ons gebed is dat wij aanstekelijk mogen zijn in onze omgeving met goed nieuws. En daar hebben wij zelf niet zoveel in de melk te brokkelen. Net zoals je geen controle hebt over de bacteriën die rondvliegen, bidden we dat we misschien vaak onbewust besmettelijk mogen zijn naar allen die God op onze weg plaatst. Op deze manier bidden wij dat jij/u besmettelijk zult zijn op de plek waar jij/u gesteld bent. Laten we samen onze omgeving infecteren met liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof en zelfbeheersing tot eer van God. 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Wij zijn door de GZB en ECM en vanuit de Sint Jansgemeente en Pauluskerk in Gouda uitgezonden naar Schwerin. In samenwerking met de Freie evangelische Gemeinde (Nord) hopen we bij te dragen aan christelijke gemeenschapsvorming in in Schwerin-Lankow.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.