Gerrit & Jorine

christelijke gemeenschapsvorming in Rostock

Bidden voor Bernd

ill860

Al een jaar bezoekt hij ons straatcafé: Bernd. Een zeeman die als kok over de hele wereld gevaren heeft. In de DDR-tijd is hij lid geweest van de Socialistische Partij, daardoor mocht hij op zee. Een prachtige tijd. Veel reizen, drie keer zoveel geld verdienen als de mensen aan de wal. De wereld lag aan z’n voeten. Zeker voor de begrippen van toen.
 
Totdat hij na de val van de muur thuiskwam. Flat leeg. Vrouw weg. Vertrokken naar het westen. Bernd is ondernemend van aard. Toen de scheepvaart instortte in Rostock, ging hij varen voor een grote reder uit Hamburg. Ondanks een kapot huwelijk knokte hij verder.
 
Tot een paar jaar geleden. Een liesbreuk. En een operatie in het ziekenhuis in Rostock. De medisch specialist had er al bijna 24 uur werken op zitten voordat Bernd aan de beurt was. Het resultaat was een verlamming. Bernd zat thuis en zou niet meer varen. Bitterheid werd een kenmerk van hem. En eenzaamheid was het gevolg.
 
Het contact is verdiept: een wasmachine aansluiten, koffie drinken, solyanka eten (tip!) en van Bernd heb ik het snoeien van fruitbomen geleerd. En regelmatig gaat het over de kerk. En over de samenleving. En wat we doen.
 
Vrijdag ging de telefoon. Bernd. Hij was twee weken in het ziekenhuis in Hamburg geweest. Slokdarmkanker. 250 gram medicijnen bleek vast te zitten. Slikken lukte niet meer. Ik heb Bernd beloofd voor hem te bidden. “Dat is aardig, dank je.”
 
Woensdag spraken we elkaar weer. “Gerrit, bid maar voor de ziekenhuisbacteriën, daar ben ik bang voor”, zei Bernd. Bidt u, bid jij met ons mee voor Bernd?

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn door de GZB en ECM en vanuit de Westerkerk in Veenendaal uitgezonden naar Rostock. In samenwerking met de Freie Evangelische Gemeinde (Nord) hopen we - na een tijd van integratie - bij te dragen aan gemeentestichting in de sociaal wat zwakkere wijk Evershagen.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.