Gerrit & Jorine

christelijke gemeenschapsvorming in Rostock

Echte heiden

ill860

“Jullie kunnen mij niet bekeren hoor, ik ben een echte heiden!” Voor ons staat een man van in de vijftig met een wat verharde uitstraling. Hij maakt kennis met ons bij het straatcafé. En Tino komt steeds vaker.
 
Langzaam opent zich iets. Tino vertelt ons dat hij zich zorgen maakt over de ruk naar rechts die het oosten van Duitsland maakt. Steeds meer mensen stemmen op de (steeds meer extreem-)rechtse partij AFD. Steeds vaker wordt het diepzwarte verleden van Duitsland gerelativeerd. Steeds groter wordt de haat en het racisme in de samenleving. “Waar voert dat toch naartoe, Gerrit?!”
 
Ik vertel Tino dat de hoop op de oplossingen waarschijnlijk wel niet van de politiek zal komen. Die kan nu eenmaal niet alles oplossen, ook al deed de DDR-regering alsof ze dat wel kon. De oplossing voor racisme en rechts moet ergens anders vandaan komen…
 
Een paar weken later praat ik weer met Tino. Hij heeft vakantie. Hij werkt in de beveiliging op de scheepswerf van Rostock. Dan begint hij te vertellen over zijn geschiedenis. In de DDR-tijd was hij luitenant bij de NVA, het leger van de DDR. Verantwoordelijk voor een kazerne. Toegerust na een intensieve studie om de vijanden uit het Westen te kunnen verslaan. De DDR hield in 1990 op te bestaan. Nog twee cursussen volgde hij bij de Bundeswehr, het leger van de voormalige vijand. Het was niet genoeg. De ooit goed verdienende officier verloor z’n werk, positie, bevoorrechte reputatie en geloof in het systeem. Uiteindelijk vond hij toch weer werk in de beveiliging.
 
We praten nog door over het socialisme en kapitalisme. Ik deel voorzichtig met Tino dat ik denk dat het socialisme gestrand is omdat de mens van nature niet goed is. “Dat zeg ik al jaren! Maar wat is dan nog onze hoop?!” Ik heb niet veel tijd. “God”, zeg ik. “Daar geloof ik niet in”, zegt Tino.
 
Even later raken we weer in gesprek. “Gerrit, jullie zijn wel heel gelovig toch? Hoeveel keer per dag bidden jullie?” Ik leg uit dat het niet om het tellen van gebeden gaat of om het vervullen van plichten, maar dat christen zijn betekent dat je in relatie met God leeft en soms wel meer met je ogen open dan met je ogen dicht bidt. “Daar moeten we nog eens langer over doorpraten…”
 
Tino moet verder. En stelt gerichte vragen over geloofsbeleving. God is aan het werk in Rostock Evershagen.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

 • Arend ten Brinke

  29 oktober 2019, 05:00

  Prachtig!
  Ik zie je rustig zitten bij hem en luisteren naar hem.
  Zo ontrolt zich zijn verhaal en jij mag er naar kijken.
  Zegen in je contact met hem
 • Klazien

  31 oktober 2019, 10:14

  Mooi te lezen hoe je in verbinding komt/bent. Tuingereedschap van God.
  Zijn zegen toegebeden!

Uitgezonden door

Wij zijn door de GZB en ECM en vanuit de Westerkerk in Veenendaal uitgezonden naar Rostock. In samenwerking met de Freie Evangelische Gemeinde (Nord) hopen we - na een tijd van integratie - bij te dragen aan gemeentestichting in de sociaal wat zwakkere wijk Evershagen.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.