Gerrit & Jorine

christelijke gemeenschapsvorming in Rostock

Koffie met vragen

ill860

Hij woont naast ons – een andere ingang en ander soort appartementen. Sinds twee maanden kennen we hem beter: Rudolf.

Rudolf is veertig en komt oorspronkelijk uit het westen van Duitsland. Via Regensburg is hij in Rostock beland. Meestal draagt hij vesten en t-shirts met extreemlinkse tekens en uitingen erop.
Rudolf drinkt graag koffie met ons. Of wordt graag met koffie door ons opgezocht. Hard nodig. Het gaat niet goed met hem.

Rudolf drinkt veel bier, voor de supermarkt. Geregeld zien we hem ’s middags naar huis lopen. Dan is het genoeg en gaat hij slapen. Na verloop van tijd raken we dieper in gesprek. Rudolf vertelt ons dat
hij eigenlijk verslaafd is aan heroïne. Dat kun je (gelukkig!) bijna niet krijgen in Rostock. En om toch z’n drang te onderdrukken, drinkt hij bier. Veel bier.

Het viel Rudolf op dat Jorine zwanger was. “Is alles goed?!”, vroeg hij bezorgd. Even later vertelde Rudolf z’n verhaal. Over z’n vriendin, waarmee hij samenwoonde. En over de goede baan die hij had
in een muziekwinkel. En over het samen in verwachting zijn. Totdat de bevalling zich inzette. Zowel moeder als kind overleefde de bevalling niet. In één klap was alles weg.

Ineens begrijp je dan meer van het leven van iemand. Rudolf komt uit een vroom katholiek gezin en heeft de Bijbel van kaft tot kaft gelezen. We praten af en toe over de overeenkomsten en verschillen
tussen katholicisme en protestantisme. Dat zijn interessante gesprekken, die je normaal niet hebt in Evershagen. “Ik weet zeker dat God me verlaten heeft”, zegt Rudolf. “Ik heb zoveel dingen gedaan om aan heroïne te komen…”

De rechter heeft Rudolf veroordeeld. Een jaar gevangenisstraf, voor allerlei kleine delicten. Binnenkort zal hij geen koffie meer drinken met ons…

Alle antwoorden op Rudolfs geloofsvragen heb ik niet. Maar één ding weet ik zeker. God heeft Rudolf niet verlaten. En dat vind ik hoopvol. En dat maakt dat er – zelfs na heroïne – perspectief is. We hebben met elkaar afgesproken dat we in contact blijven. Ook tijdens de tijd in de gevangenis.

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn door de GZB en ECM en vanuit de Westerkerk in Veenendaal uitgezonden naar Rostock. In samenwerking met de Freie Evangelische Gemeinde (Nord) hopen we - na een tijd van integratie - bij te dragen aan gemeentestichting in de sociaal wat zwakkere wijk Evershagen.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.