Gerrit & Jorine

christelijke gemeenschapsvorming in Rostock

Rostock is de grootste stad van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern en ligt in het noordoosten van Duitsland. De stad heeft 204.551 inwoners, waarvan ongeveer tien procent student is. Rostock heeft veel plattenbauwijken, typische DDR-flatwijken. In een van deze wijken wonen wij.
Kerk in Rostock

Rostock is oorspronkelijk protestants. In het oude stadscentrum staan dan ook verschillende prachtige oude kerken.

De houding van de DDR tegenover de kerk en de secularisatie die heel Europa treft, hebben ervoor gezorgd dat er weinig christenen in Rostock zijn overgebleven.
Het is voor de kerken in Rostock lastig om de autochtone Rostocker te bereiken met het evangelie.


Freie Evangelische Gemeinde

ECM heeft een samenwerkingsverband met de Freie Evangelische Gemeinde in Norddeutschland (FEG). De FEG heeft verschillende gemeentestichtingen in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern gedaan. Vanuit de gemeente van Schwerin en Barth is een gemeente in de wijk Südstadt van Rostock gesticht. Deze gemeente is zelfstandig en bestaat uit circa veertig mensen. Deze kerk wil graag op meerdere plaatsen in de stad actief en bereikbaar zijn. Hoe lokaler hoe beter. Hierdoor kunnen mensen kennis maken met het christelijke geloof in hun natuurlijke omgeving. Onze opdracht is: het planten van een lokale kerk in de wijk Evershagen.
 

Evershagen

Uit statistieken blijkt dat de helft van de huishoudens van Rostock uit alleenstaanden bestaat. Er zijn per jaar meer echtscheidingen dan huwelijken. Veel gezinnen zijn zogeheten "patchworkfamilies," samengestelde gezinnen met kinderen uit meerdere relaties. Meer dan 10% van de inwoners van Mecklenburg-Vorpommern heeft een alcoholprobleem. Dit percentage ligt in de plattenbauwijken nog hoger. Wij proberen ons leven te delen met de mensen in de wijk, door op een natuurlijke manier contacten te maken. 

 
Meer lezen? Kijk gerust op
de website van de Freie Evangelische Gemeinde in Rostock: www.rostock.feg.de 

Uitgezonden door

Wij zijn door de GZB en ECM en vanuit de Westerkerk in Veenendaal uitgezonden naar Rostock. In samenwerking met de Freie Evangelische Gemeinde (Nord) hopen we - na een tijd van integratie - bij te dragen aan gemeentestichting in de sociaal wat zwakkere wijk Evershagen.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.