Zuid-Afrika

Gerrit en José Heino-Kasbergen

Een bijzondere aankoop

ill860

Het is al even geleden, maar toch willen we het volgende bijzondere verhaal graag met u/jullie delen.
Elk jaar organiseert de bazaarcommissie van de Dorpskerk in Capelle aan den IJssel een grote, gezellige bazaar. Zo ook in april vorig jaar. Omdat we zoveel als mogelijk vanuit Zuid-Afrika mee willen leven met onze Dorpskerkgemeente, die ons mede uitgezonden heeft, stuurden we op de ochtend van de bazaar een aantal Appjes naar verschillende gemeenteleden. Prompt kregen we wat foto’s op de App terug zodat we op afstand toch even sfeer konden proeven. Erg leuk!
 

Zo halverwege de dag kregen we weer een aantal foto’s, dit keer met de vraag of we geïnteresseerd waren in de aankoop van een oer-Hollands wandkleed. Over de prijs was te onderhandelen, zoals gebruikelijk op een bazaar. We vonden het heel speciaal dat blijkbaar een aantal Dorpskerkers zoveel begrip had voor het missen van Nederland ‘in den vreemde’ dat zij ons deze App stuurden. En eerlijk is eerlijk, het leek ons wel wat zo’n Hollandse landkaart met tulpen en molens aan de muur! En als u de prijs voor dit alles op de foto ziet, dan begrijpt u dat de koop snel gesloten was. Onderhandelen was niet nodig voor deze wederzijdse bijdrage over grenzen heen!Toen we later in april 2018 op verlof in Nederland waren, hebben we het wandkleed netjes betaald en na het verlof meegenomen naar Pretoria. Tijdens een TFC-vergadering vertelde Ellen, een van de TFC-leden, dat het wandkleed door een tante van haar gemaakt was. Eenmaal terug in Pretoria hebben we het wandkleed gewassen, gestreken en laten inlijsten. Het hangt nu bij ons in de gang tegenover de keuken, zodat we er dagelijks ‘tegen aanlopen’ en er met plezier naar kijken!


 
En tja, wat is er nou zo bijzonder aan een borduurwerk met een afbeelding van Holland? Zoals gezegd is het gemaakt door een tante van Ellen. Die tante heeft het gemaakt terwijl ze in Nieuw-Guinea woonde! Hieronder kunt een deel van onze mailwisseling met Ellen lezen:
 
Hallo Ellen,
 
Op de laatste TFC-vergadering vertelde je dat het borduurwerk ‘Holland’ wat wij nu in de gang hebben hangen door jouw tante gemaakt is in Nieuw-Guinea.
We vinden het wel heel bijzonder dat het nu bij ons in Zuid-Afrika terecht is gekomen!
Kun je nog wat meer vertellen over je tante? Bijvoorbeeld wanneer zij in Nieuw-Guinea was, door welke organisatie waren zij uitgezonden en zo.
We vinden het leuk om iets meer van de achtergrond van het kunstwerk te weten.
We hopen dat je ons wat meer informatie wilt en kunt geven.
Trouwens, de franje die aan het borduurwerk zat, zit er nog steeds aan hoor. Het is omgevouwen om het borduurwerk in de lijst te kunnen krijgen.
Opvallend was dat de lichtgroene franje eraf geknipt was. Iemand die dat geen mooie kleur vond???
 
Hartelijke groet,
 
Gerrit en José
 
Hoi José en Gerrit,
 
Mijn tante was getrouwd met een van de ‘Achternaam’-kinderen, dat waren weeskinderen die in Indonesië een thuis gevonden hadden in het weeshuis van Pa ‘Achternaam’. Hij is op een of andere manier in Heemstede terechtgekomen in de verpleging. Mijn tante werkte daar ook. Ze zijn getrouwd en hebben vele jaren van hun leven als zendeling/verpleger in het buitenland gewerkt. Toen ik klein was, werkten ze in Nieuw-Guinea (waarschijnlijk zo tussen 1960-1970), ze zijn daar twee keer voor langere perioden geweest. Later in Amerika, weet niet precies waar, later in Canada bij de Niagara Falls. Toen ze met pensioen gingen, kwamen ze terug naar Nederland en gingen ze in Zeist wonen.
Ik weet niet met welke organisatie ze gingen, maar vrijwel zeker heeft de Indonesische afkomst van mijn oom daar iets mee te maken.
Leuk om te weten: Indonesië is ook de achtergrond van Roelof, mijn man, die geboren is op Alor, Indonesië, toen zijn ouders daar drie jaar als pas afgestudeerde artsen (vanuit Oegstgeest) werkten.
Leuk verhaal toch?
 
Groetjes, Roelof en Ellen
 
Einde citaat.
 
Begrijpt u nu waarom wij dit wandkleed zo bijzonder vinden?
Het is geborduurd door een Nederlandse zendelinge in Nieuw-Guinea in de vorige eeuw.
Daarna via Amerika en Canada in Nederland terechtgekomen. En nu hangt het, via de Dorpskerkbazaar, bij ons, ook werkzaam voor de zending, in Zuid-Afrika.
Het is voor ons een zichtbaar teken dat Gods werk altijd doorgaat, over lands- en tijdsgrenzen heen!
 
DOOR DE WERELD GAAT EEN WOORD EN HET DRIJFT DE MENSEN VOORT:
‘BREEK UW TENT OP, GA OP REIS NAAR HET LAND DAT IK U WIJS.’
HERE GOD, WIJ ZIJN VERVREEMDEN DOOR TE LUIST’REN NAAR UW STEM.
BRENG ONS SAAM’ MET UW ONTHEEMDEN NAAR HET NIEUW JERUZALEM.
 
(LIEDBOEK VOOR DE KERKEN, LIED 802:1, TEKST JAN WIT (1914-1980))
 
P.S. De genoemde namen en foto’s zijn geplaatst met toestemming van betrokkenen.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden vanuit de Hervormde wijkgemeente Dorpskerk te Capelle aan den IJssel. De uitzending is mede mogelijk gemaakt door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.