Zuid-Afrika

Gerrit en José Heino-Kasbergen

Erfenisdag

ill860

Erfenisdag

Op dinsdag 24 september vierde Zuid-Afrika ‘erfenisdag’. Erfenisdag is een van de vele ‘public holidays’ (openbare vakantiedagen) die het land sinds de afschaffing van de apartheid in 1994 kent. Tijdens de overgang naar een democratisch Zuid-Afrika heeft de regering besloten dat er een dag moest komen waarop Zuid-Afrikanen, van elke bevolkingsgroep dan ook, hun afkomst moesten gedenken. Dat betekende dat niemand moest vergeten wie hij was en waar hij vandaan kwam. Iedereen moest op die dag zijn eigen geschiedenis en cultuur in ere houden.In het ‘oude’ Zuid-Afrika was 24 september geen algemene feestdag. Wel in de toenmalige provincie Natal (de huidige provincie KwaZulu-Natal). Daar werd op 24 september Shaka Day (ter ere van koning Shaka Zulu – 1787-1828) gevierd. Koning Shaka Zulu was het stamhoofd van de Zoeloes en de stichter van het gelijknamige koninkrijk.

Maar 24 september stond niet op de eerste lijst met feestdagen die in 1994 ter goedkeuring werd voorgelegd aan het eerste Zuid-Afrikaans parlement van het post-apartheid tijdperk. De grootste politieke partij van KwaZulu-Natal is de Inkatha Freedom Party (IFP), een partij die al jaren geleid wordt door Inkosi Mangosuthu Buthelezi. Chief Buthelezi, een politiek zwaargewicht in Zuid-Afrika, ging niet akkoord met de ontwerplijst voor de feestdagen, en hij eiste tijdens de bespreking dat 24 september een feestdag zou worden ter ere van Shaka Zulu. Er werd een compromis binnen de regering gevonden: 24 september zou een feestdag worden, maar niet expliciet ter ere van Shaka Zulu. Het werd Heritage Day / Erfenisdag (Erfgoeddag), een dag waarop alle Zuid-Afrikanen even moesten stilstaan bij hun afkomst, een dag waarop de verscheidenheid aan culturen, gebruiken, gewoonten, tradities en talen van het land wordt gevierd. De nadruk ligt op het samen zijn, samen één natie. Deze dag viert de rijke culturele diversiteit van de regenboognatie die Zuid-Afrika is. 'Regenboognatie' is een term die bedacht is door aartsbisschop Desmond Tutu om het Zuid-Afrika van na de afschaffing van apartheid en de eerste volledig democratische verkiezingen in 1994 te beschrijven en werd voor het eerst door Nelson Mandela gebruikt tijdens een toespraak in zijn eerste maand als president.

Vaak worden er door de blanke Zuid-Afrikanen braais gehouden, typische sociale bijeenkomsten rond de barbecue. Deze dag is dan ook onder dit deel van de bevolking bekend als ‘nationale braaidag’.
 
Freedom Park

Op Erfenisdag hebben we het ‘Freedom Park’ in Pretoria bezocht.Normaal is de entree voor ‘internationale bezoekers’ ZAR 150 (ongeveer € 10) maar op die dag is de entree voor iedereen gratis. Het park is ongeveer 52 hectare groot en ligt op een ‘koppie’ (Salvokop) naast het Voortrekker Monument (zie een van onze vorige blogs). Er kan heerlijk worden gewandeld en op verschillende plaatsen in het park heb je een fantastisch uitzicht op Pretoria. We hebben uitgebreid het museum in het park bezocht. Het museum is opgebouwd rond zeven thema’s: de aarde, voorouders, bevolken/vestigen, weerstand en kolonisatie, industrialisatie en urbanisatie, nationalisme en strijd, en de overgang van apartheid naar constitutionele democratie. De tentoonstellingen geven een goed beeld van de ontwikkeling van (Zuid-)Afrika tot de afschaffing van de apartheid.Door het vele beeldmateriaal word je stilgezet bij de ingrijpende geschiedenis van Zuid-Afrika en de rol van vrijheidsstrijders (zowel zwart als blank).Het is een plaats van herinnering waar Zuid-Afrika degenen eert die hun levens hebben gegeven in de strijd voor een vrij en democratisch Zuid-Afrika.
Het meest in het oog vallende monument is de 697 meter lange ‘Wall of Names’. Sinds 2007 zijn de namen van 75.000 Zuid-Afrikanen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheidsstrijd in de muur gegraveerd. Het Freedom Park: een monument op de tijdgrens van overheersing en vrijheid.


Vrijheid gaat in Zuid-Afrika helaas nog steeds hand in hand met armoede. Er gaat geen dag voorbij dat we op kruispunten bedelaars (blank en zwart) tegenkomen. Daarnaast wordt Zuid-Afrika geconfronteerd met een enorm vluchtelingenprobleem. Een toonaangevende organisatie in de binnenstad van Pretoria schat het aantal vluchtelingen op 18 miljoen. Veel vluchtelingen zijn afkomstig uit Zimbabwe, Mozambique, Nigeria maar ook uit Noord-Afrikaanse landen nu de grenzen met Europa nagenoeg dicht zitten. Wat is vrijheid? Wat betekent vrijheid voor u/jou? We nodigen u/jou uit om op deze vraag een antwoord te geven en te reageren op deze blog.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

  • Jonathan en Ellen

    5 oktober 2019, 09:05

    Vrijheid is voor ons verbonden met veiligheid. Een gevoel van veiligheid geeft een gevoel van vrijheid. Maar vrijheid is ook de ruimte hebben om ongebonden en grenzeloos te kunnen ontmoeten, ontwikkelen en ontplooien. Vrijheid vieren we samen met familie en vrienden als we samen komen

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden vanuit de Hervormde wijkgemeente Dorpskerk te Capelle aan den IJssel. De uitzending is mede mogelijk gemaakt door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.