Zuid-Afrika

Gerrit en José Heino-Kasbergen

Gelijkspel

ill860

Enkele maanden geleden, op haar verjaardag, werd José aangehouden op weg van Brits naar huis en moest ze haar rijbewijs laten zien. Geen probleem. Rijbewijs overhandigd aan meneer agent die het nauwkeurig bestudeerde. Waar ze vandaan kwam. ‘Uit Brits.’ Nee, dat bedoelde hij niet. Uit welk land. ‘Oh, Nederland. Kijk maar, op mijn rijbewijs staat NL (Netherlands). En er staat ook driving licence in het Engels op.’ Maar zo makkelijk kwam ze niet weg. Of ze niet wist dat ze naast haar Nederlandse rijbewijs een internationaal rijbewijs moest hebben. ‘Ja, maar ik woon in Zuid-Afrika en een internationaal rijbewijs is maar één jaar geldig.’ Maar daar tuinde de betreffende agent niet in. Dan maar een ander wapen in de strijd. ‘Hebt u mijn geboortedatum gezien op mijn rijbewijs? Ik ben vandaag jarig!’ Dat was ze inderdaad (letterlijk en figuurlijk). Het rijbewijs werd nogmaals bestudeerd. ‘Ik ben op weg naar huis waar bezoek op mij zit te wachten. Die weten niet waar ik blijf.’ Dat argument bleek steekhoudend te zijn. Na nogmaals op het internationale rijbewijs te zijn gewezen, mocht ze doorrijden. Geen bekeuring…
 
Maar zo makkelijk gaat het niet altijd. Enkele maanden later reed José weer op de snelweg van Brits naar huis. Enkele kilometers voor de afslag Pretoria verandert de snelheid, binnen enkele tientallen meters, van maximaal 100 in 60 kilometer per uur. En net na het bord 60 … een camera. Jawel, geflitst en dus stoppen. Ter plekke werd de bekeuring uitgeschreven en overhandigd. José moest R 500 betalen voor haar snelheidsovertreding. Maar na enig onderhandelen kreeg ze R 250 korting en moest uiteindelijk R 250 (ongeveer € 17,50) betalen. Dat hebben we, na eerst bij het postkantoor, vervolgens bij de Spar (de supermarkt) en tenslotte bij de bank te zijn geweest, met veel hindernissen (zie het ingezonden stuk in de Record aan het eind van deze blog) gedaan.
 


De stand was op dat moment 0-1 voor mij (Gerrit). Dat betekent niet dat ik nooit een verkeersovertreding bega. Zo rijd ik regelmatig door het (donker) oranje verkeerslicht. Dat is namelijk zeer gebruikelijk in Zuid-Afrika. In Nederland betekent oranje stoppen als je kunt en alleen doorrijden als het echt niet anders kan. Hier betekent oranje gas geven en zoveel mogelijk doorrijden. Zo zie je maar: waar je mee omgaat, word je mee besmet. Want als je je niet aanpast aan deze ‘verkeersregel’ dan loop je een goede kans om van achter te worden aangereden.
 
Sinds enkele weken is de stand echter 1-1. Wat is er gebeurd? Geflitst bij het door rood rijden? Nee, want camera’s bij verkeerslichten kent Zuid-Afrika nagenoeg niet. In het centrum van Pretoria heb ik de maximale snelheid van 60 kilometer per uur overschreden (ik reed blijkbaar 77 km per uur). Niets van gemerkt. En ook Harmen en Pieter niet die op dat moment bij mij in de auto zaten (we waren namelijk op weg naar José haar werk in Brits). Drie weken geleden kwam er echter een mysterieuze sms op mijn telefoon binnen: ‘Your AARTO INFRINGEMENT NOTICE is now available at GEZINA Post Office’ (met een referentienummer). In diezelfde sms stond ook dat ik een identificatie moest meenemen. We zeiden tegen elkaar: ‘Welk pakje zou er nu zijn binnengekomen?’ Ik (Gerrit) vol verwachting op pad naar het postkantoor. Na mijn sms bestudeerd te hebben en mijn paspoort te hebben gekopieerd, liep de beambte naar achteren en kwam terug met een brief. Helaas, geen pakje. Maar wel een brief. Van wie zou de brief zijn? Dat werd snel duidelijk. Een bekeuring van R 500 voor het overtreden van de snelheid binnen de bebouwde kom. Maar … ook ik kreeg een korting van R 250! Ik vroeg aan de beambte of ik gelijk kon betalen. ‘Nee, dat kan niet. The system is offline’ (de computer werkt vandaag niet). ‘Wat nu’ vroeg ik. ‘U kunt ook bij de ABSA-bank betalen. Dan maar naar de bank (op enkele kilometers van het postkantoor). Na een poosje in de rij te hebben gestaan, was ik aan de beurt. ‘Ik wil deze bekeuring (graag) betalen.’ ‘Dat kan, maar alleen contant….’ Ik uit de rij naar buiten waar een ATM (pinautomaat) is. Geld getrokken, weer naar binnen in de rij en de bekeuring uiteindelijk betaald. This is South Africa.
 
Maar niet alleen wij lopen tegen de bureaucratie in Zuid-Afrika aan getuige het volgende ingezonden stuk in de Record (een regionaal krantje dat elke donderdag wordt bezorgd):

 
As ek tog net my boete kan betaal…
 
Ek weet nie meer watter kant toe nie.
Ek het vroeg in Januarie ’n brief in die pos gekry van AARTO wat sê ek moet my verkeersboete voor Februarie betaal.
Ek het al alles probeer.
Eers was ek by die poskantoor, maar hulle masjien werk nie.
Ek was al by twee verskillende banke en het al soveel tyd gemors (verprutst). Julle ken die storie (verhaal): hulle sê gaan staan in daardie ry maar sodra jy voorkom (aan de beurt bent) dan sê hul: ‘Nee, hulle doen nie boetes nie. Jy moet dit by die OTM (pinautomaat) gaan betaal.’ Maar net een OTM werk by die bank!
Sodra ek voorkom, sê die masjien vir my die verwysingsnommer is verkeerd en jy het nou te veel kere probeer insleutel (in te loggen), jou bank is geblok. Dieselfde storie by die ander bank.
Ek en my man is toe na die motorlisensiekantoor (kantoor waar rijbewijzen worden afgegeven) net oorkant Retail Park (een winkelcentrum), maar nee hulle is privaat (privé), hulle hanteer dit ook nie!
Ons moet na die lisensiekantoor in Irene (wijk aan de zuidelijke kant van Pretoria) gaan. Maar ek wil nie só ver ry nie.
Daar is ook ’n plek in Visagiestraat in die middestad (binnenstad), maar daar gryp hulle sommer jou handsak (handtas) en ek is nie lus vir nog drama nie.
Dié aand sit ek voor die rekenaar (computer) en sukkel, hande in die hare. Ek probeer deur Paycity (PayPal) die boete betaal, maar ek kom nie eens in nie!
Ek kan nie die password onthou nie en toe ek kliek ‘Forgot password’, gooi die rekenaar vir my hierdie antwoord: ‘Oops, we cannot find you.’ As ek my e-posadres (e-mailadres) intik, sê hul daar is klaar ’n rekening onder daardie adres.
Wat moet ek doen? Ek wil net die boete betaal en aangaan met my lewe.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden vanuit de Hervormde wijkgemeente Dorpskerk te Capelle aan den IJssel. De uitzending is mede mogelijk gemaakt door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.