Zuid-Afrika

Gerrit en José Heino-Kasbergen

Kerst 2019 in Pretoria

ill860

In Pretoria is het momenteel rustig: op de weg, in de supermarkten en in de winkelcentra. Mensen die het kunnen betalen zijn op vakantie. De kust en familiebezoek zijn favoriet in deze tijd van het jaar.
 
Grote delen van Zuid-Afrika hebben nog steeds met een enorme droogte te kampen. Pretoria vormt hierop een uitzondering. Ongeveer twee weken geleden heeft het nagenoeg zeven dagen aaneen geregend. Er zijn in die week enkele honderden millimeters regen gevallen. De tuin veranderde in enkele dagen van winters geel in zomers groen. Regen wordt met gemengde gevoelens begroet. Voor de meeste mensen is het een gebedsverhoring. Maar de bewoners van de informele nederzettingen (krottenwijken), waaronder Zama Zama, hebben het zwaar omdat ze tot hun enkels in de modder wegzakken en het in de hutjes niet droog blijft.


 
Het blijft voor ons nog steeds een vreemde gewaarwording om Kerst in de zomer te vieren bij temperaturen die gemiddeld tussen 30 en 35 graden liggen. In de supermarkten en in de winkelcentra worden pogingen ondernomen om klanten in de kerstsfeer te brengen. Maar winkelen in je korte broek en poloshirt met hier en daar een verdwaalde kunstkerstboom en uit de luidsprekers een schallend White Christmas van Bing Crosby weten deze sfeer maar zeer beperkt op te roepen. Dat geldt ook voor het koperkwartet dat met veel enthousiasme en muzikaliteit bekende kerstliederen tegenover de ingang van de supermarkt ten gehore brengt. In de meeste kerken is kerst in verband met de zomervakantie op de laatste zondag van november gevierd. En de adventsprediking hangt er eigenlijk maar een beetje bij. Een wereld van verschil met Nederland waar in deze tijd van het jaar allerlei kerstvieringen en kerstconcerten plaatsvinden. ’s Lands wijs, ’s lands eer. De keerzijde van de medaille is echter wel dat hét Licht hier niet door allerlei kunstlicht wordt gedoofd. Want uiteindelijk gaat het niet om de sfeer maar om de komst van onze Here Jezus. En die boodschap is wereldwijd hetzelfde. Of je nu op het noordelijk of op het zuidelijk halfrond woont, of het nu winter of zomer is.
 


Op dit moment kijken we uit naar het bezoek van Pieter (onze jongste zoon). Hij hoopt op maandagavond 30 december te landen in Johannesburg en blijft tot 14 januari. Voor hem dit jaar oliebollen in Zuid-Afrika.
 
We hebben een gezegend jaar achter de rug. Zowel wat ons persoonlijk leven betreft als ons werk. We mochten beiden de gezondheid ontvangen om ons in te zetten voor onze verre naasten. Met onze kinderen Harmen, Jonathan en Ellen, en Pieter en onze kleindochter Loïs gaat het goed. We bidden dat we ook in 2020 de kracht mogen ontvangen om door te gaan met onze missie. Gerrit met het ontwikkelen van een uitstroomprofiel Christian Education zowel binnen de Bachelor theologie als het Higher Certificate en José met het uitbouwen van haar werk in Zama Zama. Meer informatie over het project Zama Zama kunt u vinden op onze website onder Project Vluchteling als mijn naaste.

We wensen u en jullie vanuit Pretoria gezegende kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar!

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden vanuit de Hervormde wijkgemeente Dorpskerk te Capelle aan den IJssel. De uitzending is mede mogelijk gemaakt door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.