Zuid-Afrika

Gerrit en José Heino-Kasbergen

Somerkersfees

ill860

In tegenstelling tot Nederland ligt hier de langste dag (21 december) alweer achter ons. De zon komt momenteel rond 5.00 uur op en gaat rond 19.00 uur weer onder. We hebben de afgelopen weken veel regen gehad in Pretoria. De meeste buien vielen ’s avonds en ’s nachts met overdag weer een stralende zon. De Afrikaner begroet de regen met veel enthousiasme en is blij met een koele dag (20 graden) ter afwisseling van de warmte (30+ graden).
 
Dit weekend is het Kerstmis. We vinden het nog lastig om de vertaalslag van de Hollandse kerst naar de Zuid-Afrikaanse te maken. We zijn nu eenmaal opgegroeid in een land waar kerst is verbonden met donkere, korte dagen, lage temperaturen, een kerstboom, kerstconcerten en de voorbereiding op kerst (advent) in de kerk. Maar ook in Zuid-Afrika wordt kerst gevierd. Op zondagavond 19 november zijn we naar Carols in the Park geweest. Het park ligt op enkele kilometers van ons huis. Elk jaar (dit jaar voor de 27ste keer) slaan de kerken in de Moot de handen ineen en organiseren gezamenlijk dit evenement. Honderden mensen komen hier op af. Gezinnen met picknickmanden, dekens, stoelen et cetera komen ruim voordat het evenement begint het park binnenstromen en zoeken een plekje in het gras. Tegen de tijd dat de zon ondergaat, begint het zingen van kerstliederen in de open lucht afgewisseld door een korte meditatie waarbij een voorganger van de deelnemende kerken/groeperingen voorgaat.


 
In de meeste kerken wordt kerst gevierd op de laatste zondag van november. December is in Zuid-Afrika namelijk de vakantiemaand bij uitstek. De scholen sluiten begin december en de meeste bedrijven/instellingen rond de kerst. Het ‘openbare leven’ ligt dan stil tot na oud en nieuw. Veel mensen gaan rond de kerst met vakantie en/of op familiebezoek. De oost- en zuidkust zijn populaire vakantiebestemmingen. In ‘onze’ gemeente werd na de avonddienst op zondag 26 november aansluitend een kerstzangdienst gehouden. Het blijft apart om in temperaturen die rond 30 graden liggen ‘Stille Nacht’ te zingen. Na de dienst werd iedereen uitgenodigd om ‘roomijs’ te komen eten in het kerkelijk centrum. En daarmee is dan de viering van kerst eigenlijk achter de rug. Het viel ons op dat tijdens advent ook weinig aandacht wordt besteed aan de komst van Christus. ’s Lands wijs, ’s lands eer.
 
In de winkelcentra schallen de kerstliederen je in deze tijd tegemoet. En kunstkerstbomen (en kerstmannen) zijn overal te vinden. Het personeel in de supermarkt loopt met een kerstmuts op en dit doet je dan toch weer denken aan Nederland.


 
Thoko, onze hulp, is op donderdag 14 december vertrokken naar Zimbabwe om met haar familie, ouders en kinderen, kerst te vieren. Zij hoopt dat het in haar land beter zal worden nu oud-president Mugabe na 37 jaar is afgetreden. Maar haar aanvankelijke enthousiasme na zijn aftreden lijkt al enigszins bekoeld te zijn. We hopen en bidden met haar dat de situatie in haar land een positieve wending zal nemen. Ook Petrus, die één dag per week onze tuin bijhoudt, is voor 2 weken naar zijn familie in Mozambiek vertrokken. De situatie waarin zijzelf en hun families leven, kunnen wij ons nauwelijks voorstellen. En dan hebben Thoko en Petrus het nog relatief goed als je hun leven vergelijkt met de duizenden vluchtelingen die in Soweto (een township in de buurt van Johannesburg) zijn neergestreken.Kerst in Nederland en kerst in Zuid-Afrika. Een wereld van verschil, maar met als overeenkomst hetzelfde onveranderlijke evangelie dat God Zijn zoon aan de wereld heeft gegeven opdat een ieder die gelooft niet verloren zal gaan, maar eeuwig leven zal hebben!
 
We wensen een ieder gezegende kerstdagen toe en Gods nabijheid voor 2018. Graag geven we een veel gezongen Afrikaans kerstlied aan u door:
 
Welkom o stille nag van vrede
Onder die suiderkruis
Wyl stemme uit die ou verlede
Oor sterrevelde ruis
Kerfees kom, Kersfees kom
Gee aan God die eer
Skenk ons ‘n helder Somerkersfees
In hierdie land, o Heer
 
Hoor jy hoe sag die  klokke beier
In eeue-oue taal
Kyk, selfs die nagtelike swye
Vertel die ou verhaal
Kersfees kom, Kersfees kom
Gee aan God die eer
Skenk ons ‘n helder Somerkersfees
In hierdie land, o Heer
 
Voel jy ook nou sy warm liefde
As ons die dag gedenk
Toe Hy sy Seun aan ons gestuur het
Ons grootste kersgeskenk
Kersfees kom, Kersfees kom
Gee aan God die eer
Skenk ons ‘n helder Somerkersfees
In hierdie land, o Heer
 
(https://www.youtube.com/watch?v=GalMEuEvmyo)

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden vanuit de Hervormde wijkgemeente Dorpskerk te Capelle aan den IJssel. De uitzending is mede mogelijk gemaakt door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.