Zuid-Afrika

Gerrit en José Heino-Kasbergen

Thokozile

ill860

Enigszins ongemakkelijk zitten we op de veranda in afwachting van Thokozile, onze toekomstige hulp. Het is in Zuid-Afrika namelijk heel gebruikelijk om als welgestelde familie een hulp in de huishouding te hebben. In Nederland hebben we het altijd zonder hulp kunnen redden. En zouden we, nu ons huishouden zonder kinderen nog maar uit 2 personen bestaat, wel een hulp nodig hebben? Het voelt voor ons allemaal wat dubbel.

We zien Thokozile samen met Grace, de hulp van onze vrienden, de berg opkomen. Er wordt zachtjes op de deur geklopt en Thokozile wordt door Grace naar voren geschoven en aan ons voorgesteld. Daarna vertrekt Grace en zitten we met Thokozile op de veranda. We heten haar hartelijk welkom en langzaam aan komen we in gesprek met elkaar. Ze heeft al maanden op onze komst gewacht om werk te kunnen krijgen! Grace had haar namelijk verteld dat er in januari nieuwe mensen uit Holland zouden komen waar ze misschien zou kunnen gaan werken. Thokozile heeft naar ons uitgekeken, maar in januari waren wij er nog niet en in februari ook nog niet...... Zouden die Hollanders nog wel komen?

Ze vertelt dat het een verhoring op haar gebed is dat wij er nu zijn en zij bij ons mag komen werken! Daar zitten we dan beschaamd als nuchtere Hollanders. Kort daarvoor nog aarzelend of een hulp wel echt nodig is! Thokozile is ongeveer 40 jaar oud en komt uit Zimbabwe. Haar man is jaren geleden overleden aan AIDS en zij zelf is HIV positief en wordt daarvoor behandeld. Vanwege de grote armoede in Zimbabwe is zij jaren geleden naar Zuid-Afrika gekomen om daar werk te zoeken. Haar kinderen zijn bij familie in Zimbabwe achtergebleven. Zij heeft een aantal jaren bij een andere familie in Zuid-Afrika gewerkt en van het kleine inkomen ook nog geld naar Zimbabwe kunnen sturen voor het levensonderhoud van haar zoon en twee dochters. Haar zoon kon zelfs naar school en was bijna klaar met zijn opleiding toen hij begin vorig jaar in een ongeluk op 22-jarige leeftijd om het leven is gekomen! Daarmee viel ook de toekomst voor het hele gezin in duigen, want deze geschoolde zoon had waarschijnlijk een baan kunnen vinden waarmee hij de rest van de familie had kunnen onderhouden. Dit alles heeft zoveel verdriet gegeven, dat Thokozile een tijd terug geweest is naar haar kinderen en familie in Zimbabwe. En nu zit ze bij ons bescheiden haar verhaal te doen en tegelijk te stralen dat God zo goed voor haar is en haar weer werk geeft.

Wat zijn we door haar verhaal bepaald bij de welvaart en zegeningen die wij zelf elke dag ontvangen mogen! Wat zijn we blij dat we Thokozile als onze hulp in de huishouding mogen ontvangen!
 
Op de foto staat Thokozile rechts en zit Grace naast haar.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

  • Jonathan en Ellen

    27 maart 2017, 10:29

    Wat een super leuke blog pa en ma!! Kusjes van ons!
  • Willemieke

    28 maart 2017, 11:24

    Wat leuk om zo jullie ervaringen te lezen. En wat prachtig die dankbaarheid, kan hier in NL zeker nog wat van geleerd worden.. Ik heb wat foto's gezien via Harmen, super fijn wat jullie huis dadelijk wordt! Veel succes en zegen toegewenst! Liefs Willemieke en Marco

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden vanuit de Hervormde wijkgemeente Dorpskerk te Capelle aan den IJssel. De uitzending is mede mogelijk gemaakt door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.