Zuid-Afrika

Gerrit en José Heino-Kasbergen

Zuid-Afrika en de coronapandemie

ill860

Graag praten we u weer een beetje  bij over ons werk en het leven in Zuid-Afrika tijdens de pandemie. Terwijl in Nederland de corona piek voorbij is en een heel aantal maatregelen is versoepeld, loopt het aantal besmettingen in Zuid-Afrika steeds verder op. Op het moment van schrijven zijn er landelijk officieel 471 123 mensen positief getest voor COVID-19 en 7497 mensen aan de ziekte overleden. In de Gauteng provincie, waarin Pretoria ligt, wonen ongeveer 15 miljoen mensen waarvan er 168 369 positief zijn getest en 1836 zijn overleden. Gauteng is met 35,7% van het aantal landelijke besmettingen nu de brandhaard in het land.De werkelijke aantallen liggen zeer waarschijnlijk wel 2 tot 3 keer zo hoog. Een besmette eigenaar van een winkeltje gaat gewoon aan het werk om zijn geld te verdienen en besmet vervolgens zijn eigen medewerkers en klanten. Een ander voorbeeld is een al zieke man die in verschillende taxibusjes stapt om bijna 300 km te reizen om naar een dokter in de buurt van zijn familie te gaan. Na een aanvankelijk zeer strenge lockdown zijn er per 1 juni heel wat maatregelen versoepeld, ondanks een toename van de besmettingen. Dat heeft vooral te maken met de economische situatie die voor de pandemie al slecht was en door de lockdown nog verder is verslechterd. De informele straathandel was onder de lockdown tot volledige stilstand gekomen, maar is nu weer terug van weggeweest. Miljoenen mensen binnen alle lagen van de bevolking zijn hun baan kwijtgeraakt en dat is goed te zien aan het toenemend aantal bedelaars op straat en de vele mannen die bij de bouwmarkten staan met de hoop op een dag werk.
 


De regeringsinstanties die de Zuid-Afrikaanse burgers verlichting hebben toegezegd in de vorm van een voedselpakket en een eenmalige 'coronatoelage' van R 300 (ongeveer € 17) kunnen het werk niet aan. Ik heb voor verschillende Zuid-Afrikaanse gezinnen die in Zama Zama wonen begin april al een voedselpakket aangevraagd, maar tot nu toe nog zonder resultaat. We zijn dan ook dankbaar dat we met de 'Noodhulp Zama Zama' actie (zie de blog van 4 april 2020) voor een heel aantal gezinnen in Zama Zama een klein beetje verschil mogen maken. In onze blog van 7 mei hadden we het over een proef die we gingen doen met voedselbonnen voor gezinnen in plaats van het zelf uitdelen van voedsel. We zijn blij dat de proef is geslaagd en dat we sinds die proef, dankzij uw gebed en financiële ondersteuning,  670 bonnen hebben kunnen uitdelen. Een bon geeft een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen twee weken lang een maaltijd per dag.
 

Op maandagmorgen lever ik de bonnen af bij de Community Health Workers in Zama Zama. Daarna bespreekt het kliniekteam, volgens bepaalde richtlijnen, welke gezinnen er die week een bon krijgen. Een gezinslid moet dan ruim 4 kilometer lopen om bij de dichtstbijzijnde supermarkt de bon in te leveren en de levensmiddelen te ontvangen. Doorgaans wordt de bon op de dag van uitgifte al ingeleverd.

 
Het is voor ons regelmatig best wel pittig om de nood van zoveel mensen in Zama Zama en in onze omgeving van dichtbij mee te maken. Maar het is ook bijzonder om te zien hoeveel veerkracht mensen hebben en de bereidheid om het weinige dat ze hebben te delen. Voor de kleinste gaven wordt God gedankt en geloofd en de hoop op een betere toekomst levend gehouden!
Samen met het Zama Zama-team stimuleren en ondersteunen we de bewoners van Zama Zama bij het aanleggen van groentetuintjes bij hun huisjes. We hopen dat de mensen op deze manier deels in hun eigen voedselbehoefte kunnen gaan voorzien.
Giften voor de 'Noodhulp Zama Zama' zijn nog steeds erg welkom op het rekeningnummer dat we eenmalig van de GZB in onze blog van 4 april 2020 mochten vermelden.
Voor informatie over het werk van Gerrit op Mukhanyo Theological College en van José bij Madibeng Centre for Research verwijzen we u graag naar onze laatste nieuwsbrief van juni 2020 die u rechts op deze website kunt aanklikken.
 
Geef vrede, Heer, geef vrede,
de wereld wil slechts strijd.
Al wordt het recht beleden,
de sterkste wint het pleit.
Het onrecht heerst op aarde,
de leugen triomfeert,
ontluistert elke waarde,
o red ons sterke Heer.
 
Geef vrede, Heer, geef vrede,
de aarde wacht zo lang,
er wordt zo veel geleden,
de mensen zijn zo bang,
de toekomst is zo duister
en ons geloof zo klein;
o Jezus Christus, luister
en laat ons niet alleen!
 
Geef vrede, Heer, geef vrede,
Gij die de vrede zijt,
die voor ons hebt geleden,
gestreden onze strijd,
opdat wij zouden leven
bevrijd van angst en pijn,
de mensen blijdschap geven
en vredestichters zijn.
 
Geef vrede, Heer, geef vrede,
bekeer ons felle hart.
Deel ons uw liefde mede,
die onze boosheid tart,
die onze mond leert spreken
en onze handen leidt.
Maak ons een levend teken:
uw vrede wint de strijd!
 
Gezang 285, Liedboek voor de Kerken 1973

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden vanuit de Hervormde wijkgemeente Dorpskerk te Capelle aan den IJssel. De uitzending is mede mogelijk gemaakt door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.