Weblog

Heleen van den Berg

Heiligen en Beelden

ill860

Soms krijg ik de vraag of ik wel vrij naar de kerk kan en hoe mensen hier hun geloof beleven. Laat ik allereerst dit zeggen: het land waar ik woon is een vrij land. De overheid belemmert niemand om zijn eigen geloof te belijden. Dus ja, ik ga elke zondag naar de kerk en ik ben aangesloten bij een gemeente die heel dicht bij m’n hart ligt. In een latere fotoserie zal ik daar uitgebreider over zijn.


Libanon heeft 18 verschillende officiële religieuze groepen: 4 islamitische, 12 christelijke, Druzen en Joden. Maar daarnaast zijn er ook Boeddhisten en Hindoes. 
 
Vandaag een aantal foto’s van plekken waar ik (bijna) dagelijks langs kom. Als ik van elk heiligenbeeld een foto moest maken, had ik in no-time een boek vol. In de christelijke plaatsen staan ze overal. Bovenop een fabriek, naast een appartementengebouw, langs de weg, bij een kerk.

De Maronitische kerk, een kerk die gerelateerd is aan de Rooms Katholieke Kerk, heeft hier in Libanon ook haar eigen heiligen. Bijvoorbeeld St. Charbel. Aan hem worden genezende eigenschappen toegekend en er zijn veel verhalen bekend van mensen die – ook nu nog – genezen zijn, nadat ze tot St. Charbel hadden gebeden of hem in een droom gezien hadden.

Natuurlijk is er ook Maria, de moeder van Jezus. De maand mei is speciaal aan haar toegewijd en veel van de heiligenbeelden in de stad krijgen dan een lichtblauwe mantel om. Ook meisjes dragen in die maand soms een lichtblauwe jurk, omdat hun ouders Maria dankbaar zijn voor een gebedsverhoring of omdat ze een gelofte aan haar hebben gedaan. Ditzelfde geldt voor jongetjes, die soms de zwarte kleren van St. Charbel dragen voor een bepaalde tijd.

St. Tekla zou een volgeling van Paulus geweest zijn. Nadat ze hem hoorde preken, besloot ze single te blijven tot groot ongenoegen van haar familie. Uiteindelijk werd ze gevangen gezet en voor de leeuwen gebracht. Leeuwinnen beschermden haar echter tegen de mannetjes leeuwen en ze ontkwam op wonderlijke wijze. Door haar keuze inspireerde zij jonge vrouwen om maagd te blijven en niet te trouwen.

We kunnen negatief aankijken tegen deze tradities en gewoontes of er ons oordeel over klaar hebben. Tegelijkertijd heb ik respect voor de diverse katholieke en orthodoxe kerkgemeenschappen die in het hele Midden-Oosten eeuwen van vervolging en onderdrukking hebben doorstaan. Als zij waren gezwicht, had er nu geen kerk meer bestaan. Relatief gezien zijn de protestante en evangelische kerken namelijk nog niet zo lang aanwezig in deze regio.

Het is bemoedigend om te zien hoe God op dit moment aan het werk is in al deze verschillende denominaties en mensen van zoveel verschillende achtergronden aan elkaar verbindt. De kerk van het Midden-Oosten heeft onze steun en gebeden nu nodig, meer dan ooit. God doet grote dingen!

Fotoblog 2: Heiligen en Beelden

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Ik ben uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof.  Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.