Hoop voor Libanon

Heleen Dandash-van den Berg

“Gevaarlijk, hoor!”
“Eén grote zandbak daar.”
“Kun je er wel naar de kerk?”


Allemaal verschillende reacties op het feit dat ik in Libanon woon en werk. Iedereen heeft zo zijn gedachten erover. Maar wat weten we nou ècht van Libanon?

In ieder geval is er geen korreltje woestijn te ontdekken! In plaats daarvan: prachtige bergen, watervallen en veel groen.
Gevaarlijk? Ik ben alert, maar heb me nog nooit onveilig gevoeld.

En de kerk? In de brandhaard van het Midden-Oosten is de kerk nog steeds volop present en zet zij zich in om verschil in mensenlevens te maken door het verspreiden van de liefde van Jezus Christus op allerlei praktische manieren. Dit is meer dan ooit nodig. In de achterliggende jaren heeft Libanon zo’n 1,5 miljoen vluchtelingen opgenomen (met name uit Syrië). Zij hebben een moeilijke positie in de Libanese maatschappij en er is sprake van achterstelling en grote armoede. Daarnaast draagt elke vluchteling wonden en littekens van de oorlog met zich mee. 
Peuteropvang GROW, onderdeel van het Philemon Project, in Beiroet zet zich in voor vluchtelingenkinderen en hun families. De opvang is één van de projecten van de Resurrection Church Beirut, partnerkerk van de GZB.
Bij GROW voelen kinderen zich veilig en kunnen ze zich gezond ontwikkelen en stabiliteit en structuur in hun leven vinden. Daarnaast wordt er pastorale zorg en opvoedingsondersteuning aangeboden voor hun ouders.

Ik geloof in vrede, ondanks de niet aflatende stroom van negatieve nieuwsberichten over het Midden-Oosten. Vrede die alleen mogelijk is als we elkaar ontmoeten aan Jezus’ voeten. God is krachtig aan het werk in de regio, daar is geen twijfel over mogelijk. Daarom kijk ik met hoop naar de toekomst en ga ik elke keer met veel vreugde naar mijn werk bij GROW.

 • ill180

  4 augustus 

  4 augustus 2021

  4 augustus. Onontkoombaar. Zwaar. Beladen. Deze week is moeilijk. De atmosfeer is zwaar. De depressie voelbaar. Mijn instagram tijdlijn is gevuld met video’s, foto&rsqu...
 • ill180

  Geen keus 

  1 mei 2021

  De laatste tijd hadden we een aantal ingrijpende, hartverscheurende ontmoetingen. Ik vind het moeilijk om erover te schrijven. Want het is erg perso...
 • ill180

  Nederlandse in Beiroet: Die avond gebedsbijeenkomst georganiseerd 

  7 augustus 2020

  Heleen van den Berg vindt het opmerkelijk dat haar Bijbelstudiegroep de avond van de ramp precies een gebedsbijeenkomst had georganiseerd om voor Libanon te bidden. „Het land...

Uitgezonden door

Ik ben uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof.  Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.