Weblog

Heleen van den Berg

“Gevaarlijk, hoor!”
“Eén grote zandbak daar.”
“Kun je er wel naar de kerk?”


Allemaal verschillende reacties op het feit dat ik in Libanon woon en werk. Iedereen heeft zo zijn gedachten erover. Maar wat weten we nou ècht van Libanon?

In ieder geval is er geen korreltje woestijn te ontdekken! In plaats daarvan: prachtige bergen, watervallen en veel groen.
Gevaarlijk? Ik ben alert, maar heb me nog nooit onveilig gevoeld.

En de kerk? In de brandhaard van het Midden-Oosten is de kerk nog steeds volop present en zet zij zich in om verschil in mensenlevens te maken door het verspreiden van de liefde van Jezus Christus op allerlei praktische manieren. Dit is meer dan ooit nodig. In de achterliggende jaren heeft Libanon zo’n 1,5 miljoen vluchtelingen opgenomen (met name uit Syrië). Zij hebben een moeilijke positie in de Libanese maatschappij en er is sprake van achterstelling en grote armoede. Daarnaast draagt elke vluchteling wonden en littekens van de oorlog met zich mee. 
Peuteropvang GROW, onderdeel van het Philemon Project, in Beiroet zet zich in voor vluchtelingenkinderen en hun families. De opvang is één van de projecten van de Resurrection Church Beirut, partnerkerk van de GZB.
Bij GROW voelen kinderen zich veilig en kunnen ze zich gezond ontwikkelen en stabiliteit en structuur in hun leven vinden. Daarnaast wordt er pastorale zorg en opvoedingsondersteuning aangeboden voor hun ouders.

Ik geloof in vrede, ondanks de niet aflatende stroom van negatieve nieuwsberichten over het Midden-Oosten. Vrede die alleen mogelijk is als we elkaar ontmoeten aan Jezus’ voeten. God is krachtig aan het werk in de regio, daar is geen twijfel over mogelijk. Daarom kijk ik met hoop naar de toekomst en ga ik elke keer met veel vreugde naar mijn werk bij GROW.

 • ill180

  Bloemen 

  5 april 2019

  Lente is denk ik het mooiste seizoen van Libanon. Door alle sneeuw en regen van de winter, is er volop water. De zon is lekker warm en daardoor springen de bloemen en het gras uitb...
 • ill180

  Thuis in Libanon 

  17 januari 2019

  Zoals beloofd, wil ik proberen jullie regelmatig een inkijkje in het dagelijks leven in Libanon te geven. Dus ik dacht: laat ik maar beginnen met de belangrijkste plek voor mij: TH...
 • ill180

  Hoe God mijn roeping aan het vervullen is 

  12 december 2018

  Een paar jaar geleden, toen ik probeerde te ontcijferen wat voor soort werk ik mocht gaan doen, dacht ik na over de verschillende doelgroepen waar ik mee zou willen werken. Ik d...

Uitgezonden door

Ik ben uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof.  Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.