Weblog

Heleen van den Berg

“Dan heb je wel een roeping, zeker?” vraagt de kapper.
“Is het daar niet gevaarlijk dan?” vraagt een vriend.
“O, het is helemaal niet zo ver weg!” reageert een kennis.

 
Allemaal verschillende reacties op het feit dat ik naar Libanon uitgezonden hoop te worden. En ja, op alle drie de opmerkingen kan ik “ja” antwoorden.
Maar die dingen spelen niet de voornaamste rol in mijn gedachten, al zou ik zonder roeping nooit op deze plek gestaan hebben natuurlijk.
 
In de brandhaard van het Midden-Oosten is de kerk nog steeds present en zet zij zich in om verschil in mensenlevens te maken door het verspreiden van de liefde van Jezus Christus op allerlei praktische manieren. Dit is meer dan ooit nodig. In de achterliggende jaren heeft Libanon meer dan 1 miljoen vluchtelingen opgenomen (met name uit Syrië). Zij hebben een moeilijke positie in de Libanese maatschappij en er is sprake van achterstelling en grote armoede. Daarnaast draagt elke vluchteling wonden en littekens van de oorlog met zich mee. Het Philemon Project in Beirut zet zich in voor vluchtelingenkinderen en hun families. Er wordt christelijk peuter- en kleuteronderwijs gegeven om de kinderen te helpen gezond te ontwikkelen en stabiliteit en structuur in hun leven terug te vinden. Daarnaast wordt er pastorale zorg en opvoedingsondersteuning aangeboden voor de ouders en andere familieleden.
 
Ik geloof in vrede, ondanks de niet aflatende stroom van negatieve nieuwsberichten over het Midden-Oosten. Vrede die alleen mogelijk is als we elkaar ontmoeten aan Jezus’ voeten. Ik zie er naar uit Gods boodschap van vrede door te mogen geven door middel van het onderwijs aan deze jonge kinderen en het opbouwen van relaties met hun families.
 • ill180

  Thuis in Libanon 

  17 januari 2019

  Zoals beloofd, wil ik proberen jullie regelmatig een inkijkje in het dagelijks leven in Libanon te geven. Dus ik dacht: laat ik maar beginnen met de belangrijkste plek voor mij: TH...
 • ill180

  Hoe God mijn roeping aan het vervullen is 

  12 december 2018

  Een paar jaar geleden, toen ik probeerde te ontcijferen wat voor soort werk ik mocht gaan doen, dacht ik na over de verschillende doelgroepen waar ik mee zou willen werken. Ik d...
 • ill180

  De zwarte dag 

  8 oktober 2018

  Elke week sterven er twee buitenlandse huishoudelijk werkers in Libanon. Elke week. Twee - meestal jonge - mensen die ver van huis en haard hun dood vinden. Vaak do...

Uitgezonden door

Ik ben uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof.  Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.