Dienen & Delen in Nicaragua

weblog John & Marjan Lindhout

Hoe overleef ik in de tropen...

ill860

Hoe overleef ik in de tropen...


We krijgen regelmatig de vraag: wat doen jullie bij die trainingen bij de GZB. Misschien is de beste samenvatting wel: leren (over)leven in het buitenland! Dat klinkt nogal dramatisch, zeker in een tijd waarin velen van ons de hele wereld over reizen. Maar hoe blijven we lichamelijk en geestelijk gezond zodat we kunnen doen waarvoor we uitgezonden worden?


…door op de schouders van anderen te gaan staan!


In de ruimte bij de GZB in Driebergen waar we onze trainingen krijgen, hangt een portret van ds. Van Loosdrecht. Meer dan 100 jaar geleden werd hij door de GZB naar Indonesië uitgezonden. Hij kon er slechts kort werken. Hij was onderdeel van Gods plan om de Toraja te bereiken met het Evangelie. Na hem volgden nog velen over de weg die hij had helpen voorbereiden. Ook bij het vak missiologie blijven we ons verwonderen over hoe God door de eeuwen heen mensen uitzendt om het evangelie handen en voeten te geven. En zo zitten we ook op kantoor te midden van vele ex zendingswerkers die hun ervaringen delen, succes maar ook falen. We schrijven schriften vol met tips, titels en teksten. We worden toegerust om te werken in de wereldwijde kerk en dat is vooral veel luisteren naar wat God heeft gedaan door mensen heen.


…door alert te zijn op gezondheid en veiligheid!


Binnenkort gaan we de bossen van Soesterberg in. Een training over hoe we om moeten gaan met geweld, agressie en een pistool tegen je hoofd. Het is het sluitstuk van een aantal sessies over veiligheid en gezond te blijven. Dus nu hebben we een plan met daarin afspraken over hoe we veilig kunnen werken en leven in Nicaragua en wat te doen in geval van een aardbeving of overstroming. De kleine ongemakken van de tropen komen langs in de EHBO training. Wat doe je bij een beet van een schorpioen en hoe herken je uitdroging als er een keer niets in het lichaam wil blijven.  Zo worden we toegerust om op onze gezondheid en veiligheid te letten in een land waar politie en ambulance niet binnen 15 minuten paraat zijn.


…door aandacht te hebben voor geestelijke gezondheid!


We zijn bij de GZB met nog vier echtparen in voorbereiding op onze uitzending. We doen de bijbel open en luisteren samen naar hoe God zelf aandacht geeft aan onze geestelijke gezondheid. We denken na over op welke manieren we op het zendingsveld ons geloof kunnen voeden. Concerten, praise-avonden, bijbelstudiegroepen en goede boeken: welke alternatieven hebben we in Nicaragua om geestelijk versterkt te worden? Hoe gaan we tijd maken voor elkaar als gezin als er altijd wel iemand is die onze aandacht vraagt. In de training bij de GZB leren we afspraken te maken met onszelf, leefregels, om geestelijk gezond te blijven.


…door over geen ding bezorgd te zijn!


En dan gaat de bijbel weer open, op een normale zondagmorgen in de Levensbron in Goes. De dominee kiest zijn tekst uit Mattheus 6, wees niet bezorgd,  zoek eerst het Koninkrijk van God. Dat zet dan alle voorbereidingen in perspectief, ook de vraag over hoe we overleven in de tropen. 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.