Dienen & Delen in Nicaragua

weblog John & Marjan Lindhout

Met de bus naar de kerk

ill860

Het is zondagmorgen en we rijden naar de kerk. Het is rustig op straat afgezien van de busjes van diverse kerken die kriskras door Managua rijden. Hosanna staat er op de ene bus, Cristo viene (Christus komt) op de andere. Het zijn niet de teksten op de busjes die ons verbazen. Ook op en in de stadsbussen kom je hier regelmatig prachtige en krachtige geloofsuitspraken tegen. De Nicaraguens is religieus. God bestaat, geen twijfel over mogelijk.
 
We vragen aan de dominee uit onze kerk wat al die busjes van al die kerken op zondag doen. “Die busjes halen de kerkgangers op.” Op zich heel mooi toch, zou je zeggen? Welke kerk in Nederland is zo dienstbaar dat de kerkgangers in de diverse wijken of dorpen met de bus van de kerk opgehaald worden? Welke reden kun je dan nog aanvoeren om niet naar de kerk te komen? De dominee vertelt dat ook regelmatig bij hem in de wijk busjes stoppen van kerken uit andere delen van de stad. En dat er ook wel eens leden van zijn gemeente instappen.
 
Vorige week mocht ik de preek verzorgen in de gemeente van Masaya. Toen we bij de kerk aankwamen sprak de ouderling van dienst me aan en ze verontschuldigde zich. “Er zijn vandaag niet zoveel mensen in de dienst.” Dat had niets met de voorganger te maken die zou preken die zondag gaf ze aan, gelukkig maar. Die morgen was er een bus gestopt van een net geopende kerk aan de rand van Masaya. Vooral kinderen en jongeren waren ingestapt. Volgens de ouderling omdat ze daar een maaltijd aangeboden krijgen na de dienst.
 
De leiders van de gemeenten waarmee we werken, zijn niet zo blij met al die kerken die ‘schaapjes’ ophalen in hun wijk. Als bemoediging geef ik de dominee en de ouderling mee wat er in Mattheus 28 staat. ‘Gaat heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik wat u geboden heb, in acht te nemen.’ Met andere woorden: we zijn niet geroepen om een kerkgebouw te vullen. We zijn geroepen het evangelie te delen, mensen op Jezus te wijzen, te dopen en te onderwijzen.
 
Tegelijkertijd komt de gedachte in me op aan vroeger. Uit noodzaak of traditie liepen veel mensen naar de kerk. Dat was misschien zo gek nog niet. Ik geef en beetje extra gas. We moeten deze morgen toch wel zorgen dat we op tijd in onze ‘eigen’ kerk zijn!

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

  • Ria Derksen

    3 maart 2019, 09:06

    Waar twee of meer bij elkaar zijn zal IK in het midden zijn .

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.