Dienen & Delen in Nicaragua

weblog John & Marjan Lindhout

Opnieuw beginnen...

ill860

Onzekerheden

Rond ons vertrek in Nederland waren er veel mensen die zeiden: moedig hoor, al die zekerheden achterlaten! Toch past die uitspraak niet bij ons gevoel van de eerste weken in Nicaragua. Er zijn best nog heel veel zekerheden, de GZB en ook ons TFC zorgt goed voor ons. De onzekerheden zitten veel meer in de kleine dingen van het leren leven in Nicaragua. Gewoon niet precies (of beter gezegd soms helemaal niet) weten hoe je iets moet regelen of niet goed aanvoelen wat er van je wordt verwacht in relaties.


Zakelijk verkeer

Neem nu de aanschaf van zoiets eenvoudigs als een auto. In Nederland weten we precies hoe dit werkt. Koper en verkoper gaan naar het postkantoor en tien minuten later sta je weer buiten met het vrijwaringsbewijs. Hier heeft de aankoop heel wat meer voeten in de aarde, zeker als de auto nog niet helemaal afbetaald is (de meeste auto’s in Nicaragua zijn van de bank).  Dus dan ga je in een week tijd twee keer naar de notaris en twee keer naar de bank. Het resultaat is dat we nu rondrijden in een auto waar we wel eigenaar van zijn maar die nog niet op onze naam staat. De tenaamstelling kan namelijk pas als we een verblijfsvergunning hebben. Dat kan dus in Nicaragua: wel een auto kunnen kopen maar de auto nog niet op je naam hebben staan.


Sociaal verkeer

Niet alleen op de weg moeten we leren hoe de zaken werken. Ook in het sociaal verkeer is het af en toe wennen. Ondanks dat we hier al eerder gewoond hebben, weten we soms toch niet precies wat er van ons verwacht wordt.  Neem de ontmoeting met de buren. Op vrijdagavond vanaf een uur of zeven komen we bij elkaar voor een buurtvergadering om wat dingen te bespreken. Fijn, dank u wel buurvrouw dat u ons informeert. Leuke manier om de buurt te leren kennen. We vragen nog even of het de bedoeling is of we iets meenemen. “Ach, iets kleins, wat te drinken of zo.” De bewuste vrijdagavond lopen we naar het huis van de buren voor de vergadering en blijkt er een complete buurtbarbecue te zijn waar de één vlees meegenomen heeft, de ander een paar grote salades en weer een ander een koelbox vol met drank. Zijn onze koekjes voor bij de koffie misschien dan een beetje een te magere bijdrage? Tja, cultureel inschattingsfoutje.

Nieuwe identiteit

We zijn dus bezig om te leren hoe we hier moeten leven. En dat betekent ook voor een deel een nieuwe identiteit aanmeten. Het aanmeten van een nieuwe identiteit gaat op sommige terreinen heel snel. We zijn inmiddels bekend bij de telecombedrijven, bij de krant en bij de bank. We kunnen geïnformeerd worden, andere informeren en kunnen onze financiën weer regelen.  Een nieuwe identiteit is snel geregeld als je geld hebt. Voor we het wisten zat onze portemonnee weer vol met pasjes van allerlei commerciële bedrijven. Als je maar een garantie kunt achterlaten, heb je hier zo internetaansluiting, abonnement op de krant en een bankrekening. We kopen onszelf een nieuwe identiteit, maar dan vooral een commerciële identiteit. Maar onze identiteit bestaat gelukkig niet uit een paar pasjes.

Zekerheid

We hebben inmiddels ontdekt dat we niet alle zekerheden achter ons hebben gelaten in Nederland. Tijdens de welkomstdienst een paar weken geleden zongen een aantal broeders en zusters uit de kerk in Nicaragua een lied met elkaar: ‘o Heer, groot is Uw trouw, u voorziet in alles’. En is dat niet voldoende als we bezig zijn om ons nieuwe leven op te bouwen in Nicaragua? Dan lachen we om onze foutjes in het sociale verkeer en verbazen we ons soms over hoe hier de dingen geregeld worden. En in de kerk zingen we uit volle borst mee: grande es Tu fidelidad!
 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

 • Ria

  23 februari 2018, 07:39

  Heel veel zegen op jullie werk in Nicaragua
 • Dangremond

  3 maart 2018, 09:07

  Fijn dat het goed gaat met jullie !
  We hopen tot in augustus.
  Jan en Gerda

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.