Oudshoorn in Afrika

Weblog Joram & Daniëlle

Corona-tijden in Namibië - Verlof uitgesteld

ill860

Hoe gaat het met Joram, Danielle en hun meiden in Namibië? Wat betekent de corona-epidemie voor hun dagelijks leven? En voor hun verlof waarvoor ze volgende week naar Nederland zouden komen? In deze weblog vertellen ze er meer over:

Nieuwe crisis
Het regent vandaag in Namibië! En er zijn een aantal flinke regenbuien gevallen tijdens de afgelopen twee maanden. Het dorre, dorstige land dat zo lang snakte naar water is zoveel groener geworden. De drie dammen die onze woonplaats Windhoek van water voorzien, waren bijna leeg, en zijn nu bijna helemaal vol. Namibië is dankbaar dat de gebeden om regen zijn verhoord.
Tegelijkertijd is dit regenachtige Namibië, net als de rest van de wereld nu ook getroffen door een nieuwe crisis: de corona-pandemie. Er zijn nu elf bevestigde gevallen in Namibië, allemaal van mensen die in Europa of Zuid-Afrika zijn geweest en daar het virus hebben opgedaan. Alles is er op dit moment op gericht om te zorgen dat het virus zich niet in Namibië verspreidt. De gezondheidszorg is absoluut niet berekend op een pandemie.
 
Op slot
Sinds zaterdag zit onze regio daarom op slot: niemand mag erin of eruit, alleen voedsel en medicijnen mogen worden aangevoerd. De scholen zijn al een paar weken dicht en mensen moeten zoveel mogelijk thuisblijven. Voor ons is dat prima mogelijk, maar voor veel arme mensen eigenlijk niet. Een dag niet werken is voor veel mensen een dag niet eten. Wat doe je dan als taxichauffeur, kapper of eigenaar van een drinkgelegenheid? En hoe kun je wekenlang in huis blijven en je aan hygiënevoorschriften houden, als je in een krot woont zonder elektriciteit, toilet en stromend water? ‘Maar weinig inwoners van Windhoek houden zich aan de lockdown’ was dan ook een alarmerend nieuwsbericht dit weekend.


NETS in Corona-tijd
De afgelopen weken is Joram druk bezig geweest om de Namibian Evangelical Theological Seminary (NETS) voor te bereiden op de gevolgen van Corona. Sinds december is Joram Academic Dean (decaan) en zit hij in het leiderschaps-team van NETS. De afgelopen twee weken was er een ingelaste vakantie voor studenten en vanaf vandaag studeren zij thuis. Samen met collega’s werkt Joram eraan om zoveel mogelijk lessen als afstandsonderwijs aan te bieden met online contactmomenten. Lastig is daarbij het grote verschil tussen studenten: sommigen hebben prima wifi thuis, anderen zijn arm en moeten het doen met een kleine mobiele bundel.  

 
Thuis
Miriam, Tirza en Joelle zijn al twee weken thuis van school. Danielle werkt met hen nu extra veel aan de Nederlandse les van de Wereldschool. Binnenkort komt daar een flinke stapel huiswerk van hun Namibische school bij. En verder geeft Miriam ballet-les en Tirza turn-les aan de rest van de dames en hebben we een ruime tuin waar ze kunnen spelen.
Danielle doet met onze meiden een dagelijkse bijbelstudie over wat het Woord van God ons kan leren in coronatijden. Inmiddels deelt ze dat ook met andere gezinnen via een WhatsApp-groep. Het is prachtig om tekeningen van kinderen doorgestuurd te krijgen die hiermee bezig zijn. Binnenkort zullen we dit materiaal ook via dit weblog verspreiden.
 
Verlof uitgesteld  
Vanaf volgende week zouden we voor twee maanden op verlof komen naar Nederland. We zagen uit naar alle ontmoetingen. Nu moesten we best een lastige afweging maken: kan ons verlof wel doorgaan? Moeten we misschien eerder gaan zolang er nog vluchten zijn omdat we anders voorlopig Namibië niet kunnen verlaten?
We hebben uiteindelijk in overleg met de GZB het besluit genomen om ons verlof uit te stellen. Vliegen naar Nederland is inmiddels onmogelijk, omdat het vliegveld van Windhoek gesloten is. En het bezoeken van familie, vrienden en kerken die ons ondersteunen, zou er nu in Nederland voorlopig ook niet inzitten. Dat betekent dus voor ons dat we gewoon in Namibië blijven en hier in ons eigen huis er met elkaar het beste van te maken.
 

Hoop
Elk semester staat er op NETS een bijbelgedeelte centraal. Dit eerste semester van 2020 is dat een prachtig hoofdstuk uit de bijbel: Romeinen 8. In een brief aan onze studenten, waarin we Corona-maatregelen aankondigden, schreven we over dit gedeelte: Laten we bidden voor Namibië en onze wereld in deze moeilijke tijd. Net als de hele schepping, zuchten ook wij die de eerstelingen van de Geest ontvingen (Rom. 8:22,23). Laten we elkaar aanmoedigen om geworteld te blijven in Christus, elkaar herinneren aan onze identiteit als kinderen van de Vader en in de kracht van de Geest getuigen van de vaste hoop ‘dat de schepping bevrijd zal worden van de slavernij van de vergankelijkheid en zal delen in de vrijheid en luister die Gods kinderen geschonken wordt.’ (Rom. 8:21).

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.