Oudshoorn in Afrika

Weblog Joram & Daniëlle

Jezus volgen in de gevangenis

ill860

‘Somebody touched me when I was in prison,
It must have been the hands of the Lord!’

 
Ze zingen het enthousiast, de tien gevangenen in hun speciale T-shirts met de tekst ‘Christ Followers Choir.’ Het is één van de drie koren die met hun gezang de afstudeerplechtigheid van vier medegevangenen opvrolijken. God zelf heeft ons aangeraakt in de gevangenis, zingen ze.
 
Ik ben op bezoek in de gevangenis van Tsumeb, waar een deel van onze afstands-studenten gevangen zit. Want ook in de gevangenis kun je student van NETS zijn en leren over groeien in je geloof, het opbouwen van de kerk en het evangelie delen met anderen. Vandaag krijgen vier studenten hun officiële diploma en dat moet gevierd worden! Een vijfde student is helaas de dag ervoor net overgeplaatst en moet het feest aan zich voorbij laten gaan.
 
Ongeveer zeventig gevangenen zijn aanwezig in een eetzaal van de gevangenis. De vier studenten die afstuderen, dragen tijdens de ceremonie een officiële academische toga. Ook familieleden van hen, een aantal bewakers, en enkele leidinggevenden van de gevangenis zijn erbij. Het is mooi om te merken dat de gevangenis deze NETS-cursus waardeert, omdat ze merken dat gevangenen erdoor veranderen.
 
Eén van onze studenten vertelt over hoe hij in de gevangenis terecht kwam op beschuldiging van moord. De NETS-cursus heeft hem enorm geholpen om niet verbitterd te raken, maar om vooruit te kijken en zijn blik op Jezus te richten. Hij heeft grote plannen om het evangelie te delen met anderen, hier in de gevangenis maar ook in zijn leven daarna. Hij moet nog acht jaar zitten, maar zijn ogen stralen als hij vertelt over wat God in zijn leven doet.
 Christ Followers Choir samen met een van de studenten.

Ik mag zelf in deze gevangenis preken en vertel over het verschil dat Jezus maakte in het leven van zijn discipelen. Ook wij mogen Hem volgen, van Hem leren en in zijn aanwezigheid ontdekken dat Hij met zijn Geest door ons heen wil werken. Ik heb vijf plaatjes meegenomen die mijn verhaal illustreren. Verschillende gevangenen maken aantekeningen, en ook een functionaris van de gevangenis begint druk te zoeken naar zijn pen. Wat bijzonder om samen in de gevangenis de bijbel te openen!
 
Dan is het grote moment gekomen. De gevangenen glimmen als ze hun diploma in ontvangst nemen. Er worden foto’s genomen, frisdrank gedronken en donuts gegeten. Dan verlaten wij de gevangenis weer. We zijn erg onder de indruk van de impact die NETS mag hebben in de levens van mensen!

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

  • Hannie

    6 april 2019, 10:20

    God is zoveel sterker dan het geweld!

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.