¡Pura Vida! – Costa Rica

Kees en Claudia Geluk

Makelaar, marge tussen huurder en verhuurder?

ill860

Tegenwoordig hoor je regelmatig van initiatieven om je huis te verkopen of te verhuren zonder tussenkomst van een makelaar. Makelaars zorgen allen maar voor een extra marge tussen koper en verkoper, huurder en verhuurder. Geen van beide partijen wordt er (financieel) beter van. Zo kun je er tegenaan kijken.

Het kan ook anders. In voorbereiding op ons vertrek hielden we de Marktplaats van Costa Rica goed in de gaten. Op zoek naar een voor Costa Rica betaalbare woning, op niet al te grote afstand van de school en groot genoeg voor een gezin met vier kinderen. Geen gemakkelijke opgave. Maar op een zeker moment zagen we iets wat ons wel wat leek. Ik nam contact op met de makelaar die dit huis verhuurde. Het huis was al verhuurd, maar ze wilde ons wel helpen om iets te vinden.

Zolang we in Nederland waren, had ze niet veel opties voor ons in de aanbieding. Eenmaal aangekomen wel. Onder meer een prachtig huis, net gerenoveerd, groot genoeg en op 10 minuten afstand van de school. We zouden er al gauw in kunnen. Op één voorwaarde: dat we zeker wisten dat er plek was op de school voor al onze kinderen. We kregen uitstel.

De dag dat we huizen gingen kijken, zagen we ook een huis vlakbij de school staan. Voor de grap zei ik dat het wel een ideaal huis zou zijn voor ons: dichterbij school kon niet. Vanaf de straat gezien leek het niet zo groot. Toen we er een tweede keer langsreden, bleek het ook te huur te staan! De telefoonnummers die op het bord stonden werkten niet: de concullega makelaar was in het buitenland.

De school kwam een dag te laat met de uitslag. De kinderen mochten komen. Maar de makelaar kreeg te horen dat de eigenaar het huis op 10 minuten lopen van de school aan een ander verhuurd had. Ze voelde zich heel ongemakkelijk. We hadden een mooie deal rondom de prijs. Het huis sloot aan bij wat we wilden, er was ook nog een leuk speeltuintje in de buurt. Bovendien was de eigenaar een goede bekende van haar. Hij had minstens even kunnen overleggen. Voor ons was het ook even jammer: alles zag er positief uit, na een paar dagen al leek ons bedje gespreid. Dat was nu weer even anders.

We gingen opnieuw zoeken met de makelaar naar huizen. 'God heeft iets beters voor jullie', zei ze. Deze keer was het wel gelukt om contact te krijgen met het huis vlakbij de school. De 10 minuten van het vorige huis leken niet zoveel. Maar Martha, onze jongste, is elke dag vroeger uit. Dat betekent dat er 60 minuten per dag gelopen zou gaan worden.  Ook op tropische regendagen... Ook bij het tweede huis sluiten we een deal. We krijgen korting als we ineens een heel jaar betalen.

Nu het spannendste: hoe krijg je opeens een jaar huur op een rekening in Costa Rica? Na verschillende opties te hebben bekeken, wordt het een internationale overboeking naar een Nederlandse vriend in Costa Rica. Het geld is snel in Costa Rica. Maar vóór het wordt vrijgegeven, moeten er vele bewijsstukken worden afgegeven over de herkomst van het geld. We lijken weer achter het net te vissen. 'Dat gaat niet gebeuren!' De makelaar besluit om zelf uit eigen zak een jaar huur voor te schieten! 'U neemt wel erg veel risico', werp ik tegen. Ze bekent dat ze dit nog nooit eerder heeft gedaan. Maar: 'Dios lo ha puesto en mi corazon', 'God heeft het in mijn hart gelegd. Anders had ik het nooit gedaan. Ik vertrouw op Hem. We moeten zorgen voor de vreemdeling in ons land, dat heeft veel aandacht in Gods geboden'.

Boeiend: voor haar risico-inschatting speelt onze mate van betrouwbaarheid niet mee. Wat weet ze tenslotte van ons in twee weekjes? Kennelijk is het voldoende dat God betrouwbaar is.

Soms ontmoet je engelen op je weg, schreef ik in een eerdere blog...

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Op zondag 15 juli 2018 zijn wij uitgezonden vanuit de wijkgemeente Dorpskerk van de Protestantse Kerk in De Bilt in samenwerking met de GZB.
De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.