¡Pura Vida! – Costa Rica

Kees en Claudia Geluk

Protesten

ill860

Van de week zijn wij even vertrokken naar Nicaragua. De kinderen hebben twee weken vakantie. Een goede reden om onze (schoon-)familie in Nicaragua te bezoeken. Met eigen vervoer. Eerst zo’n 5 uur rijden tot de grens, dan nog 2 uur binnen Nicaragua.

Die 5 uur tot aan de grens werden er iets meer. Ongeveer een uur rijden voor de grens: protesten. Omrijden via een officiële route gaat gauw 3 uur extra kosten. Een taxichauffeur biedt ons hulp aan: hij rijdt voor ons uit op allerlei zandweggetjes. Als we weer bij de grote weg komen, blijkt ook daar een blokkade te zijn. Op een strategische plek: een brug. Omrijden heeft geen zin, want je zult altijd die rivier moeten oversteken. Vanwege het omrijden staan we vlak bij de blokkade. We kunnen alles zien. Al gauw ontstaat er een interne dialoog in mij. Tweestemmig. De zendeling en de ondernemer.

Ondernemer: “Waarom moeten ze uitgerekend vandaag, nu wij naar Nicaragua willen, gaan staken?”
Zendeling: “Waarom moeten we precies vandaag gaan reizen? Vandaag gaat het fiscale plan in werking.” (Wijzigingen in het belastingstelsel, met name een verhoging van de IVA (BTW) en toepassing van de BTW op zaken die tot nu toe daar buiten vielen).
Ondernemer: “Tja, daar heb je een punt, hebben we niet echt over nagedacht. Hadden ze beter kunnen protesteren toen de beslissingen genomen werden, dat is nu te laat.”
Zendeling: “Ok, maar snap wat dit betekent voor deze mensen, de boodschappen worden nog duurder. Het wordt nog lastiger om het hoofd boven water te houden. En de beleving van de mensen is dat de enigen die er beter van worden de politici en het zakenleven zijn. Je moet ook wel een beetje solidair zijn met de mensen.”

Iedereen staat keurig op de rechterbaan te wachten. Voor ons staat een auto met diepvriesproducten. Eens kijken hoe lang de ijsjes het droog houden. Opeens schiet er een auto langs ons heen. Bij de blokkade wordt hij tegengehouden en krijgt een plekje voor in de rij. Eén van de protesterende vrouwen begint naar de bestuurder te wijzen, in haar handen te klappen en hem uit te lachen. Ze lijkt er veel plezier aan te beleven.

Ondernemer: “Moet je dat mens zien. Zo zielig. Als dat sneue kereltje op de middelbare school, die de rest begint te pesten omdat hij eigenlijk doodsbang is om zelf gepest te worden. Als ze mensen willen betrekken bij hun protest, moeten ze het wel een beetje verkopen. Met dat gepest roep je niet echt sympathie op.”
Zendeling: “Precies, dat is het punt. Zoals zij nu met de mensen omgaan, zo voelen zij zich behandeld door hun regering. Dus nu proberen ze te voelen hoe het is om macht te hebben.”
Ondernemer: “Laat ze dan bij de regering gaan protesteren. In deze rij met auto’s is er waarschijnlijk niemand die er iets aan kan veranderen. Waarom moeten ze ons daar mee lastig vallen? We staan hier nu al een hele tijd, en ik zou graag voor het donker op onze bestemming zijn in Nicaragua.”

Hé, er zit beweging in! Bij de blokkade worden we doorgelaten, we kunnen verder. Eigenlijk was ik wel benieuwd wie van de twee de discussie zou winnen… Doorrijden maar weer!

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Op zondag 15 juli 2018 zijn wij uitgezonden vanuit de wijkgemeente Dorpskerk van de Protestantse Kerk in De Bilt in samenwerking met de GZB.
De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.