¡Pura Vida! – Costa Rica

Kees en Claudia Geluk

Territoriumdrift

ill860

"Vanmorgen kon ik moeilijk uit mijn bed komen." We zitten aan de koffie bij het seminarium. Tegenover me zit mijn collega van de receptie. "Gisterenavond heb zat ik een documentaire te kijken over leeuwen. Vijf leeuwen, broertjes van elkaar, die waren opgegroeid in een reservaat. Op een zeker moment gingen ze hun eigen leven opbouwen. Daarbij werden ze steeds gevolgd. Bij elkaar hebben ze wel honderd andere leeuwen afgemaakt om hun territorium af te pakken. Heftig en bruut hoe dat er aan toe gaat in de natuur. Ik kon niet direct in slaap komen. Vanmorgen was het al behoorlijk laat, toen mijn man me wakker maakte. Dus vandaar dat ik een beetje laat ben."

"Hm, eigenlijk zag ik vanochtend iets vergelijkbaars, ook een soort gevecht om een territorium." Ik vertel haar wat ik die morgen zag. Net iets voorbij het hek van de kerk, waar onze auto geparkeerd staat, zag ik een man vuilniszakken nakijken of er nog iets waardevols in zat. Dat gebeurt hier wel vaker. Medicijnstripjes waar nog een pilletje in zit, kleding die misschien nog een tweede kansje kan krijgen, een flesje drinken dat niet helemaal leeg is: allemaal voorbeelden van dingen die meegenomen worden. Deze man had een waterflesje met zeepwater bij zich en waste zijn handen. Zelfs hier een coronaprotocol? Een paar honderd meter verderop liep er nog iemand vuilniszakken te bekijken. Achter zich aan sleepte hij zo'n karretje wat oudere mensen soms gebruiken om hun boodschappen in mee te nemen. Zodra hij de ander zag, begon hij te schelden en te mopperen. "Volgende keer moet je een andere route nemen, dit is mijn wijk." Sneu, dat er zelfs rondom vuilnis nog sprake is van concurrentie.
Mijn collega reageert: "Bij mij in de straat gebeurde er ook zoiets. Er was een oude man met een houten kar. Die leefde ook echt van wat hij vond op straat. Maar op een keer kwam daar een jonger iemand bij, die zijn wijkje wel wilde overnemen. Dat werd ook ruzie tussen die twee. Ik heb voor allebei een bak koffie en een broodje gekocht en gezegd dat we elkaar moeten proberen lief te hebben. Die oude man gaf ik wel vaker koffie, maar de jongste wist niet wat hij meemaakte. Hij had dat nog nooit van iemand gekregen. "

Ik neem nog een hap van mijn banaan. Die had ik 's morgens best aan één van die twee mannen kunnen geven...

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Op zondag 15 juli 2018 zijn wij uitgezonden vanuit de wijkgemeente Dorpskerk van de Protestantse Kerk in De Bilt in samenwerking met de GZB.
De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.