Misi Sulawesi

Laurens Jan & Lourina Vogelaar

De verschillende 'ibadah'

ill860

In de GPIL wordt veel gepreekt. Er wordt namelijk niet alleen gepreekt in de kerkdienst op zondag, maar ook tijdens de bijeenkomsten door de week. Zo zijn er ‘ibadah rumah tangga’ (ibadah = eredienst, rumah tangga = huishouden). Het zijn erediensten voor het hele gezin. Deze bijeenkomsten worden niet in de kerk gehouden, maar in de huizen van de gemeenteleden. Elke week is er een ander gezin aan de beurt. Die stelt zijn huis open en zorgt voor eten en drinken na afloop van de eredienst.
 
Ik heb me laten vertellen dat de ‘ibadah rumah tangga’ teruggaat op de begintijd van de kerk hier. Een deel van de bevolking was geïnteresseerd geraakt in het evangelie. Elke dag kwamen er wel mensen naar het huis van de zendeling (of inlandse evangelist). Om over Gods Woord te horen. Dat betekende dat de zendeling de hele dag mensen aan het ontvangen was en niet toekwam aan ander werk (zoals het net gestichte schooltje bestieren). De zendeling ging daarom al snel ‘ibadah rumah tangga’ beleggen, zodat hij meer mensen op hetzelfde moment kon ontmoeten. De zendeling in een bepaald gebied trok door de weeks van huis naar huis en daar werden de mensen die geïnteresseerd waren verder ingewijd in het evangelie. Hieruit is de 'ibadah rumah tangga' ontstaan. In kleine gemeenten is er één 'ibadah rumah tangga' (eredienst voor het gezin). In grote gemeenten is de gemeente opgesplitst in een aantal secties. Binnen zo’n sectie trekken ze ook van huis naar huis. In een grote gemeente wordt er in één week dus meer dan één 'ibadah rumah tangga' belegd.
 
Naast de erediensten voor het hele gezin (ibadah rumah tangga) zijn er nog andere erediensten. In de meeste gemeenten zijn ook ‘vrouwenverenigingen’. Deze vrouwen houden hun eigen erediensten. Soms één keer in de week, soms één keer per twee weken. Deze erediensten worden ‘ibadah persekutuan wanita’ genoemd (ibadah = eredienst, persekutuan = gemeenschap, wanita =  vrouwen). 
 
In de meeste gemeenten zijn er ook ‘jongvolwassenkringen'. Jongeren leggen hier veelal belijdenis van het geloof af als ze een jaar of 15/16 zijn. Na belijdenis van het geloof afgelegd te hebben, stromen ze van de zondagsschool door naar deze jongvolwassenenkring. Deze jongeren hebben ook elke week (of één keer per twee weken) een eigen eredienst. Deze eredienst wordt ‘ibadah persekutuan pemuda’ genoemd (ibadah = eredienst, persekutuan = gemeenschap, pemuda = jongvolwassenen).
 
In ongeveer 10% van de gemeenten is er ook een ‘mannenvereniging’. Met een eigen eredienst: ibadah persekutuan kaum bapak (PKB, kaum = groep, bapak = vader). Boven deze blog is een foto te zien van zo’n eredienst in Corona-tijd.
 
Tijdens de ibadah rumah tangga, tijdens de ibadah persekutuan wanita (PW), tijdens de ibadah persekutuan pemuda (PP), tijdens de ibadah persekutuan kaum bapak (PKB) wordt er gepreekt. Het is eigenlijk gewoon een kerkdienst, naast de zondagse kerkdienst dus. Middels het vormings- en toerustingsprogramma introduceren we interactief materiaal dat tijdens de andere erediensten gebruikt kan worden. Maar die verandering kost tijd. Voorlopig is de situatie zo dat er binnen de GPIL veel erediensten belegd worden, waarin er gepreekt wordt.
 
In de GPIL wordt veel gepreekt. Voor een predikant is het ondoenlijk om in al die erediensten voor te gaan. Daarom preken de ouderlingen ook. En soms ook de leidinggevenden van de PW, PP en PKB. Zij hebben daar niet voor geleerd. Ze kunnen daarom wel wat vorming en toerusting gebruiken. In de afgelopen maanden zijn we daarom begonnen met preekmodules. In een volgende blog zal ik daar meer over vertellen.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

 • Gerrie Blok

  17 mei 2021, 08:46

  Het was interessant blog over ibadh rumatangga, en andere ibadah. Doet een beetje denken aan bijbelkringen hier. Kleine groep, met elkaar eten en dan bijbelstudie. Zonder predikant en streven naar interactie.
  Ik denk wel dat zoals je het beschrijft veel meer aantrekkingskracht voor buitenstaanders is. Cultuur. Dus heel fijn als veel ouderlingen getraind worden.
  Moge de heilige geest inzicht geven hoe snel je nieuwe manier van vorming kunt doorvoeren.
  Ik blijf het volgen. Houd moed in Jezus naam.
  Gerrie

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden vanuit de hervormde Bethlehemkerk te Den Haag, in samenwerking met de GZB. De GZB is een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland en verlangt ernaar dat (wereldwijd) mensen God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.