Misi Sulawesi

Laurens Jan & Lourina Vogelaar

Huisgodsdienst

Als gezin God dienen: hoe doe je dat? Hoe geef je dat vorm? Hier onze ervaring in een nieuwe context. In Den Haag hadden we de gewoonte om na de (avond)maaltijd samen te zingen, te lezen uit de bijbel en te bidden. Hier in Yogyakarta gaat dat zo niet lukken. Daar kwamen we snel achter. Onze keuken is niet berekend op koken. Je kunt er koffie zetten en een ei bakken, maar daar houdt het zo ongeveer mee op. In veel straten vind je eettentjes. Voor iets meer dan (omgerekend) een euro p.p. kun je een goede maaltijd bestellen. Yogyakarta is een echte studentenstad. Veel mensen koken niet (hebben er ook geen faciliteiten voor), maar eten bij één van de vele eettentjes die de stad rijk is. Na de taalles halen  we Febe (en Jefta) op van de ‘kindergarten/playgroup’ en eten daarna bij zo’n eettentje. Rond half 6 doen we dit opnieuw. Maar  ja,  hoe geef je dan als gezin vorm aan het samen  dienen  van God? Hoe voorkom je dat het steeds in het water valt omdat een vaste structuur ontbreekt? Onze gewoonte is nu om rond 5 uur (dus een half uur voor we het avondeten gaan nuttigen) bij elkaar te komen, samen te zingen, te lezen uit de bijbel en te bidden. De kinderen waren hier  na een paar dagen aan gewend en het zijn mooie momenten samen. We leren soms ook een bijbeltekst uit het hoofd. De eerste bijbeltekst was: ‘Hij (God) wil  dat we Hem trouw dienen, met heel ons hart, zonder bang te zijn’. Een mooie tekst, toch?! God zegene jou om gestalte te geven aan de huisliturgie. Zonder structuur en discipline gaat het niet. Niet in je eigen stille tijd en niet in  het samen als gezin God dienen.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

 • Gerrie

  9 mei 2018, 10:12

  Als hollanders is het wel wennen dat je niet zelf kookt. En jullie magen hebben die alles verdragen? Wat goed dat jullie toch met elkaar een passend tijdstip gevonden hebben voor de huisgodsdienst. Eigenlijk zelfs beter moment dan na de avondmaaltijd. Jullie dagen zijn zo vol gepland met van alles dat moet. Zo mooi om jullie zo met elkaar op de dag t zien, zingend voor onze God. Daarvoor de tijd te nemen, ja, discipline. God zij met jullie.
 • jannekelangendoen

  28 mei 2018, 12:52

  lieve mensen, even een reactie op jullie t wee laatste blogs .... die taalstudie, heel interessant, heel belangrijk maar soms oh zo frustrerend. Ik ben er in de 15 jaar dat ik in Botswana was zeker niet cum laude voor geslaagd - het nadeel voor mij was dat ik altijd als ik patiënten zag een leerling naast me had die vertaalde in het Engels .... daarbij was ik de enige blanke en had het altijd druk, dan wordt het voor jezelf al vlug een excuus, maar toch geen geldend! Ik kreeg les van een oude man die het aan de hand van spreekwoorden en gezegden deed, daar kwam dan ook heel veel cultuur en bijgeloof bij wat het weer heel interessant maakte.
  Huisgodsdienst, ik herken het zo joh! Daar is inderdaad discipline voor nodig. Gisteren hadden we in Delft als gastpredikant ds. Vastenhoud, jullie uiteraard goed bekend. Een passende preek over de persoon en de kracht van de Heilige Geest. De persoon raken we nooit kwijt, maar we kunnen soms de kracht laten verslappen: we zijn moe, hebben het druk, ons hoofd is vol en ga zo maar door. Ik wens jullie niet alleen sterkte bij alles, maar ook vreugde en volharding. Als deze weken van taaie studie brengen jullie dichter bij de mensen in Palopo. Bij alles Gods onmisbare zegen toegewenst, hoop dat met jou Laurina en de baby alles goed mag blijven gaan. Janneke Langendoen

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden vanuit de hervormde Bethlehemkerk te Den Haag, in samenwerking met de GZB. De GZB is een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland en verlangt ernaar dat (wereldwijd) mensen God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.