Misi Sulawesi

Laurens Jan & Lourina Vogelaar

Idul Fitri (Suikerfeest)

ill860

Vandaag is het dan echt ‘Idul Fitri’, ook wel ‘Lebaran’ genoemd. Een vrije dag voor (bijna) iedereen. Gisteravond werd er al een maaltijd (zie foto, speciaal 'Lebaranmenu') bezorgd bij ons, afkomstig van de eigenaar van dit huis. Een maand lang voorafgaand aan dit feest (deze feestdagen) is er niet gegeten en gedronken, van zonsopgang tot zonsondergang. Ook op de taalschool is er gevast door de docenten en medewerkers die moslim zijn. Op de vraag of ze het moeilijk vinden om te vasten, antwoorden ze eigenlijk allemaal ontkennend. Ze zijn het gewend en beleven er veel aan. Want als de zon ondergaat mag er gegeten en gedronken worden. Dit doen de moslims dan ook. Samen met familie en vrienden. En daar genieten ze van. Het is een speciale tijd. De perioden van het vasten geeft ook een ‘boost’ aan hun geloof. Ook ons valt op dat het bij de moskeeën en in de gebedshuizen drukker is dan normaal. Toch doen niet alle moslims mee. Ik sprak een taxichauffeur aan ik vroeg of hij ook aan het vasten was. Toen hij ontkennend antwoordde, vroeg ik: bent u christen? Dat bleek niet het geval te zijn. Hij was wel moslim, maar vastte niet. Om het plaatje nog wat completer te maken: er zijn christenen die met hun moslim-vrienden mee-vasten. Uit solidariteit. Vasten: de Heere Jezus gaat ervan uit dat zijn discipelen vasten. Ook in de traditie van de Nadere Reformatie is het vasten een waardevolle geestelijke oefening. Waarom is het vasten bij veel christenen in Nederland eigenlijk zo in onbruik geraakt? In Nederland ging de jaarlijkse ramadan eigenlijk langs mij heen. Hier in Yogyakarta kunnen we er niet omheen. Overal spandoeken. Zoveel moslims die vasten. Het zet je aan het denken. Waarom is het vasten bij veel christenen in Nederland eigenlijk zo in onbruik geraakt? De afgelopen dagen was het al erg druk op de weg. Dit heeft te maken met de gewoonte om in de dagen voorafgaand aan ‘Idul Fitri’ naar het dorp (of de stad) te reizen waar je vandaan komt. Waar je ouders en familie wonen. Ook in de week na ‘Idul Fitri’ zijn de treinen overvol en de wegen verstopt. Nog iets waar wij als christenen van de moslims kunnen leren: op ‘Idul Fitri’ ga je langs je buren, ontmoet je elkaar als familie en vraag je elkaar vergeving voor wat je fout gedaan hebt (in je woorden en daden, maar ook in je gedachten). Elk jaar in ieder geval één dag waarop mensen die elkaar gekwetst hebben, elkaar ontmoeten, elkaar om vergeving vragen en met een schone lei kunnen beginnen. 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

  • jannekelangendoen

    15 juni 2018, 12:33

    Lieve mensen,
    We kunnen inderdaad veel leren van hen die heel contentieus met de ramadan omgaan. Vanochtend was er een reportage op de radio van iemand die vertelde hoe alle familiebanden aangehaald worden, hoe er voor misdaden/misstappen vergeving gevraagd (en dikwijls) gegeven wordt. Hoe er aan armen en vergeten ouderen gedacht wordt en er ook mee omgegaan wordt. Het kan heel zuiverend en helend werken, maar ….. dit alles geldt uiteraard niet alleen tijdens de ramadan!
    In elk geval: We kunnen zien dat er goed voor jullie gezorgd wordt: Eet smakelijk! Wennen jullie al een beetje aan het eten van daar? Ik hoop dat alles goed blijft gaan met Laurina, heel veel lieve groeten vanuit Den Haag Janneke

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden vanuit de hervormde Bethlehemkerk te Den Haag, in samenwerking met de GZB. De GZB is een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland en verlangt ernaar dat (wereldwijd) mensen God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.