Misi Sulawesi

Laurens Jan & Lourina Vogelaar

Leluhur

Gelooft u in de aanwezigheid van uw overleden voorouders (leluhur)? In Nederland misschien geen vraag waar we als christenen vaak over nadenken. Alhoewel ik zeker in Den Haag geleerd heb dat het ‘heidendom’ ook in Nederland weer opkomt (misschien nooit weggeweest is). Terug naar Indonesië. Tijdens één van de taallessen ging het over de geest van overleden voorouders. Voor de docent was de aanwezigheid van de geesten van overleden familieleden iets heel vanzelfsprekends. Ja, er waren wel eens momenten dat hij bang voor hen was. Ja, ook hij bracht wel eens een offer aan de rondzwervende zielen van zijn overleden voorouders. In de vorm van wat eten en drinken. Zo’n gesprekje intrigeert mij. Hoe zouden de andere docenten hier over denken? Het besef van een ‘tussenwereld’ leeft breed, maar lang niet alle docenten zijn bang voor de rondzwervende zielen. Een paar reacties:
‘Christus is immers overwinnaar en dus kunnen de kwade machten en krachten jou geen kwaad doen.’ 
' Zijn het wel zielen van overleden voorouders of zijn het machten en krachten die ons voor het lapje houden?’
‘We moeten ons niet bezig houden met die wereld (bijv. door het brengen van een offer), maar gericht zijn op God, die alle macht heeft.’
Ook dit hoort bij zending: in een andere context nadenken over vragen waar wij misschien niet zo vaak over nadenken; het evangelie in deze context proberen te verstaan.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden vanuit de hervormde Bethlehemkerk te Den Haag, in samenwerking met de GZB. De GZB is een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland en verlangt ernaar dat (wereldwijd) mensen God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.