Misi Sulawesi

Laurens Jan & Lourina Vogelaar

Schoonheidsidealen, eigenwaarde en kledingcodes

ill860

Schoonheidsidealen zijn aan verandering onderhevig. Denk aan de schilderijen uit de gouden eeuw. De ideale vrouw heeft brede heupen. Schoonheidsidealen verschillen ook per cultuur. Ik denk aan de vrouwen hier op Sulawesi. Zij hebben een donkere huid, maar het ideaal is een blankere huid. Daarom maken ze hun gezicht wit met één of andere poeder of crème. Vooral voor de wat meer officiële gelegenheden. Wij vinden dat persoonlijk niet direct mooier en gaan juist voor een gezond kleurtje.

Laat ik een ander voorbeeld noemen: overgewicht. In Nederland een gevoelig onderwerp. Daar maak je geen grapjes over. Je kunt iemand daar heel erg mee kwetsen. Dat is hier in Indonesië heel anders. Het eten hier is erg vet (veel olie) en suiker wordt veelvuldig gebruikt. Ook hier is overgewicht een probleem. Maar daar kun je rustig opmerkingen of grapjes over maken. Dat ligt niet gevoelig. Het is allerminst een taboe waar met omzichtigheid over gesproken wordt. Je kunt hier als man best tegen een  vrouw zeggen dat ze de laatste tijd behoorlijk aangekomen is. Daar kwets je die vrouw niet mee. Een puber gaat hier niet door de grond van schaamte als iemand tegen hem/haar zegt dat hij/zij veel te dik is en meer moet bewegen (sporten). Hoe is dat mogelijk? Voor ons hier in Nederland toch ondenkbaar?! Voor zover ik het kan beoordelen is het gevoel van eigenwaarde hier in Indonesië veel minder verbonden met het hebben van het ideale lichaam (met het ideale gewicht). Het gevoel van eigenwaarde wordt hier in Indonesië meer verbonden met bijv. je positie, je inkomen, het aanzien van jouw familie, enz.

Ook in Nederland wordt het gevoel van eigenwaarde door meer dingen bepaald, maar het wel of niet hebben van het ‘ideale’ lichaam met een gezond gewicht speelt nadrukkelijk mee en het is niet zo makkelijk om hier weerstand tegen te bieden. Hier in Indonesië is dat anders. Een verademing zo zou je kunnen zeggen/denken. Op het gebied van lichaamsgewicht en eigenwaarde wel. Maar hier spelen weer andere dingen. De gemeenschap hier koestert bepaalde normen als het gaat om kleding. In de kerk zien de vrouwen er heel verzorgd uit. Om door een ringetje te halen. De sociale druk om je hieraan te conformeren is groot. Zo hoort het. Dat geldt ook voor de kinderen. Het is hier in Palopo heel warm en dus vinden wij sokken voor Amos meestal niet echt nodig. Maar volgens de hier geldende normen hoort hij wel sokken aan te hebben, vooral als je de deur uitgaat. Wij trekken daarin ons eigen plan (hoewel Amos in de kerk meestal wel sokken draagt), maar daar worden we dan vervolgens wel op aangesproken. Waarom heeft Amos geen sokken aan? Voor ons als Nederlanders voelt dat wel wat benauwend. Waarom elkaar daarin niet wat meer vrijheid geven? Wat meer ruimte? Wat is er nu echt belangrijk? Het wonen en werken in Palopo is leerzaam. We leren een cultuur beetje bij beetje kennen en dat zet ons aan het denken. Over het één ben je positiever dan over het andere. Maar dat het je blik verruimt en je denken scherpt: dat is wel zeker.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

 • Gerrie

  28 september 2019, 10:14

  Ja, laten we mogen zijn zoals God ons bedoeld heeft. Dik of dun. Dat we met elkaar mogen leren wat belangrijk is om te Zijn. Tot eer van onze God. En dan in hoeverre aanpassen in de (andere ) cultuur.!
  Ik ben benieuwd of jij Laurina in de samenkomsten ook zo’n ingewikkeld hoofddeksel draagt.
  Moge de Liefde van God als een cirkel om jullie heen zijn, waar je voortdurend moet uitstappen, maar in terug mag keren.
  Gerrie
 • D.Vogelaar

  30 september 2019, 10:50

  heel herkenbaar! is buikomvang trouwens geen teken van welvaart?

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden vanuit de hervormde Bethlehemkerk te Den Haag, in samenwerking met de GZB. De GZB is een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland en verlangt ernaar dat (wereldwijd) mensen God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.