Misi Sulawesi

Laurens Jan & Lourina Vogelaar

Twee steenrijke Chinezen

Afgelopen zaterdag kwamen we aan in  Singapore. Bij de  receptie geïnformeerd naar een kerk in de buurt. De  suggestie was een internationale kerk. Waar dan wel Indonesisch werd gesproken. Zonder  noemenswaardige  problemen vonden we de kerk. In een heel luxe hotel was een mooie zaal ‘omgebouwd’ tot kerkzaal. Na de tijd werden we uitgenodigd om  te blijven lunchen. We werden  aangemoedigd om ons te goed te doen aan de vele lekkernijen waar het  buffet mee gevuld was.  We raakten in gesprek met de dominee en een paar ouderlingen. De  ouderlingen  waren betrokken  bij zending wereldwijd en in het bijzonder bij zending in China. Het waren Indonesiërs van Chinese komaf. Hun grootouders (christen) waren gevlucht naar Indonesië, net  voordat het communisme in China de overwinning behaalde. Hun grootouders waren gevlucht met één van de laatste boten. ‘Wat als ze die boot niet genomen hadden’, zo vroeg één van de ouderlingen. ‘Dan waren wij  waarschijnlijk communist geweest. Wij willen graag wat doen voor al die Chinezen in China. Ons hart brandt van  verlangen dat ze Christus leren  kennen. Daarom steunen wij  de zending in China’. We praatten nog wat door. Wat bleek: één van de ouderlingen was de  eigenaar  van het immense hotel en een andere ouderling was eigenaar van een fabriek met 15 duizend werknemers (in Bandung; Indonesië). Even tussen haakjes: er zijn nogal wat Chinezen (vaak christen) in Indonesië die het zakelijk goed gedaan hebben. Een voorbeeld is de gouverneur van Jakarta, Ahok, die nu in de gevangenis zit  omdat hij Mohammed zou hebben beledigd. We spraken door over zakelijk succes en rijkdom. Mooi om te horen dat de ouderlingen de verantwoordelijkheid voelden om hun geld (dat ze beschouwden als  een geschenk van God) in te zetten voor God en  zijn koninkrijk. We wisselden onze mailadressen en telefoonnummers uit en namen  hartelijk afscheid. Het was een onverwachte, bijzonder ontmoeting!

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

 • Gerrie Blok

  26 maart 2018, 10:41

  En zo'n ontmoeting is dan weer een kadootje van God, echtter bemoediging dat jullie niet alleen zijn. Gerrie
 • wilhelm

  26 maart 2018, 11:50

  bedankt voor het delen!!!
  mochten jullie Lawrence Tong en zijn vrouw tegenkomen(om) willen jullie dan de persoonlijke groet vanuit Den Haag overbrengen.
  mvg wilhelm
 • Janneke Langendoen

  13 april 2018, 04:32

  Ik was jullie blog over "de twee Chinezen" nog eens aan het lezen om er iets korter iets van in ons kerkblad te schrijven (ik probeer in elk blad iets over jullie wel en wee te vertellen). En ik realiseerde me plots Laurina, dat jij 10 april jarig geweest bent en ik had me nog wel zo voorgenomen om bij elke verjaardag van jullie een kaart te sturen - gefaald. Alsnog van harte gefeliciteerd en nog vele jaren in goede gezondheid toegewenst en Gods Zegen voor jou en je hele gezin. Ik hoop dat alles goed mag gaan met de zwangerschap, dat de baby groeit en jij niet te veel aankomt (niet lekker met die hitte toch?). Ook ben ik benieuwd of jullie je werkvergunningen gekregen hebben, hoe het in Paope was enz. We zien uit naar jullie belevenissen. Lieve groet en Gods onmisbare hulp en zegen bij de taalstudie en al het andere werk dat op jullie pad komt. Janneke
 • Gert de Goeijen

  19 april 2018, 09:43

  Hoi LJ en L,
  Hartelijke groet aan jullie. Leuk iets van jullie te lezen. Al in Palopo geweest hoorde ik. Bijzonder. De kop is er af voor jullie. Wanneer de definitieve verhuizing van Yogya naar Palopo? Groet, ook van Elizabeth.
  Gert

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden vanuit de hervormde Bethlehemkerk te Den Haag, in samenwerking met de GZB. De GZB is een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland en verlangt ernaar dat (wereldwijd) mensen God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.