Weblog

Leendert & Marianne Otterspeer

Thailand, land van tempels en monniken


Enkele weetjes:
  • Bevolking: 68,5 miljoen
  • Hoofdstad: Bangkok
  • Religie: boeddhist 94,6%, moslim 4,3%, christen 1%, anders
  • Taal: in Thailand wordt Thai gesproken. Voor buitenlanders is deze taal lastig te leren, aangezien de Thaise bevolking ook zijn eigen dialect eraan heeft gegeven. Maar met Engels kun je je goed verstaanbaar maken in Thailand.
  • Afstand (Amsterdam – Bangkok): 9.185 km
  • Tijdsverschil: in Thailand is het gedurende onze wintertijd 6 uur later dan hier. Tijdens onze zomertijd gaat er een uurtje tijdsverschil af. 


 


GZB in Thailand
In Thailand werkt de GZB in de regio Isaan, in het arme noordoosten van Thailand. De bevolking van Isaan is Thai, maar onderscheid zich op verschillende vlakken met de rest van het land. De 21 miljoen inwoners spreken hun eigen dialect, hebben eigen eetgewoonten en wonen over het algemeen in kleine dorpen van rond tussen de 200 tot 400 huizen groot. In totaal zijn er 20.000 dorpen.

Het overgrote deel van de bevolking is boeddhist. De tempel is vaak het centrum van het dorp. Hier vinden alle gezamenlijke religieuze en sociale activiteiten van het dorp plaats. Van jaarlijkse feesten, begrafenissen tot politieke verkiezingen en het vragen van lotnummers aan de monniken.

Op dit moment is 0,3% van de bevolking christen. Het overgrote deel van deze christenen zijn geclusterd in en rondom de grotere steden. Daardoor is de kerk voor bijna 90% van de bevolking niet bereikbaar. Met deze bereikbaarheid bedoelen we dat er geen kerk op reëel reisbare afstand is te vinden en dat er geen christenen in het dorp wonen.
 
In Isaan werken verschillende zendingswerkers van de GZB. Door middel van evangelisatie in dorpen en op scholen, het starten van huisgroepen en het geven van bijbelonderwijs willen zij op verschillende plekken nieuwe gemeenten stichten. Hun werk wordt gezegend. Het aantal christenen groeit met ongeveer 4% per jaar. Gemiddeld bestaat tweederde van een gemeente uit nieuwe gelovigen. Ongeveer de helft van het totaal aantal gemeenten is in de afgelopen tien jaar ontstaan.
 
Sinds kort is de GZB ook betrokken bij studentenwerk. In de studentenstad Mahasarakham heeft een team van zendingswerkers een centrum geopend van waaruit activiteiten, zoals Engelse les en sport, worden georganiseerd voor studenten. De zendingswerkers willen hun geloof en leven met hen delen en hopen dat er op den duur een nieuwe gemeente zal ontstaan. Leendert en Marianne zullen zich bij dit team aansluiten.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.