Leendert & Nelleke Wolters

...verandering in de Tsjechische maatschappij!

Corona in Praag: daklozen in de knel

ill860

Terwijl de cijfers rond de Covid-uitbraak omhoogschieten, we weer thuis gaan werken en ook de scholen gaan sluiten, is er één groep voor wie de situatie nu wel erg nijpend is: de daklozen. Het Leger des Heils roept dan ook op tot extra faciliteiten voor deze kwetsbare mensen.
 
Deze situatie grijpt ons aan, omdat we ook zelf actief betrokken zijn in het omzien naar de Praagse daklozen. Naar schatting waren er in 2018 ongeveer 24000 daklozen in het land, van wie 20% in Praag is. Maar het Leger des Heils ziet in haar eigen onderzoek terug dat het om 30.000 - 70.000 mensen gaat, als ook de thuislozen in de opvangcentra meetelt.

 

Voedsel uitdelen

Daarom gingen we ruim twee jaar lang twee of drie keer per maand met pannen warm eten naar het. Elke zaterdag konden we met een groep vrijwilligers zo ruim honderd daklozen te eten geven. Vaak waren er ook kleren, koffie en toiletartikelen.
 
Tijdens de eerste golf van Corona in het voorjaar waren we gedwongen om met zoveel mogelijk afstand lunchpakketten uit te delen. Maar met officiële waarschuwing van de politie op zak, mag ook dat niet meer. Het stadsbestuur vindt grote groepen daklozen bij het station een onaantrekkelijk beeld voor de toeristen die naar Praag komen.

 

Leger des Heils

Gedurende het voorjaar klopten twee keer zoveel daklozen bij het Leger des Heils aan om hulp. En met de winter op komst verwacht men dat dit er nog meer zullen worden. De centra van het leger zijn echter krap behuisd en de kleine slaapzalen zouden de verspreiding van Corona in de hand werken.
 
Daarom heeft het stadsbestuur samenwerking gezocht met een aantal hostels in de stad waar normaal gesproken studenten en backpakkers verblijven (en nu dus even niet). Op diverse plekken rond het centrum zijn dus nut tijdelijke verblijfplaatsen voor daklozen. Maar het zijn er dus nog niet genoeg en er zijn grote zorgen.
 
De gemiddelde leeftijd van daklozen is hoog, rond de 20% van hen is officieel ‘senior’ – een kwetsbare groep. Verder bezoeken de meesten niet regelmatig een dokter, laat de hygiëne te wensen over, en zijn ze niet per telefoon bereikbaar voor bron- en contactonderzoek. Extra faciliteiten zijn dus hard nodig.

 

En wat doen wij?

Nadat onze wekelijkse actie bij het station werd verboden, hebben we contact gelegd met het Leger des Heils. Niet alleen zijn er grote zorgen om de daklozen, ook is er geen financiële ruimte om hen te eten te geven. Wel een bed en bad, maar geen brood.

Dus bezoeken we één keer per week nu een opvangcentrum waar we een warme maaltijd verstrekken aan de aanwezigen. Een kopje koffie met hen drinken en sandwiches voor later op de dag achterlaten.
Maar nu de regering opnieuw de noodtoestand heeft uitgeroepen, mogen we ook niet meer naar binnen. Morgen geven we een tas of een doosje af bij de deur.


 
Meer over de zorgen van het Leger des Heils: https://english.radio.cz/salvation-army-calls-special-quarantine-facilities-homeless-8696605

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.