Leendert & Nelleke Wolters

...verandering in de Tsjechische maatschappij!

Sinterklaas in Tsjechië

ill860

Gisteravond zag ik ineens een kleine poster bij de bushalte. ‘In te huren’ Mikuláš, twee engelen en een duivel. Op 5 december, bel 668 450 293. Een bijdehande nep-Sinterklaas hoopt hier dus snel een paar kronen te verdienen.


Net als in Nederland wordt er in Tsjechië namelijk Sinterklaas gevierd. Maar een klein beetje anders. Ik noem een paar verschillen en overeenkomsten in vogelvlucht:

  • In september is er geen commotie over pepernoten en chocoladeletters die alweer in de winkel liggen.
  • In oktober ontstaat er geen ophef over de afkomst van de zwarte pieten.
  • In november is er geen live uitgezonden aankomst, geen Dieuwertje Blok en geen Sinterklaasjournaal.

Maar: op 5 december is het hier ook feest! Mikuláš, zoals de beste man hier heet, daalt dan langs een gouden ladder af uit de hemel – hij is namelijk lang geleden overleden.
 


Bij aankomst op aarde wordt Mikuláš opgewacht door een duivel, Čerť genaamd. Eén blijkt ruim voldoende om kinderen angst aan te jagen en zo nodig in de zak mee te nemen. Vanuit de hemel daalt een engel met Mikuláš mee af om hem te beschermen tegen Čerť. Een veel kleinere staf dus, dan de Nederlandse traditie voorschrijft.
Op dezelfde avond als in Nederland deelt hij ’s avonds cadeautjes en snoepgoed uit aan alle kinderen. De meeste Tsjechische gezinnen laten om die reden de deur van het balkon open. Misschien dat dat te maken heeft met de vele schoorsteenloze communistische flats?

Gelukkig heeft ons huis gewoon een schoorsteen en vieren wij Sinterklaas en geen Mikuláš. Dat was namelijk het eerste dat Chaja zich realiseerde toen we het appartement in april betrokken: hebben we eindelijk een schoorsteen, bestaat Sinterklaas niet!

 

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.