Gods perspectief voor Albanië

Maarten & Gerdien Blom

Herdenkingsdiensten voor Miriam

ill860

Het was een pittige week voor ons. Dinsdag was er een herdenkingsbijeenkomst voor Miriam voor kinderen en ouders van de internationale school. Er was massaal gehoor gegeven aan de oproep om te komen. Hartverwarmend. We hebben beelden laten zien van de begrafenis in Nederland en ook kwamen er veel beelden en herinneringen van Miriam voorbij. De school liet een hele verzameling foto’s zien die we nog niet eerder hadden gezien. Haar wereldje op school maakten we nooit mee, maar we zagen aan de beelden dat ze het er fantastisch naar haar zin had. Dat geldt ook voor nu in de hemel. We geloven en weten dat ze het daar goed heeft.

Zaterdag was er ook een bijeenkomst voor onze kerk in Tirana en Mushqeta. Ook daar hebben we dezelfde beelden laten zien. Het was voor veel Albanezen zó anders dan hoe zij een begrafenis doen. Het viel velen op dat wij de kinderen een belangrijke plek gaven tijdens de ceremonie. Maar het valt ze vooral op dat wij geen angst hebben voor de dood. Dat is nu precies het evangelie! Er is hier veel angst en bijgeloof rondom de dood. We mogen nu iets laten zien van de liefde en trouw van God in deze situatie.

Doordat veel Albanezen tegen ons op kijken en verwonderd zijn over hoe wij met rouw en verdriet omgaan, is er de neiging dat wij hen gaan troosten in plaats van andersom. In Nederland was het andersom. Daar kregen we heel veel aandacht en dat heb je op die momenten heel hard nodig. Maar in Albanië is de cultuur veel harder. Ze zeggen regelmatig: “Je hebt gelukkig nog veel oogjes over”, of “ik kende een echtpaar dat maar een kind had die ze moesten verliezen; die hadden niets over”. Goed bedoeld, ze willen je graag helpen en zien dat je sterk blijft. De steun die ons heel erg helpt komt met name uit de Nederlandse en internationale gemeenschap. Je eigen cultuur is heel belangrijk voor de manier waarop je rouwt. Het is daarom lastig om échte steun te ontvangen van Albanezen. We moeten daarom ons verwachtingspatroon bijstellen.

Dank voor jullie volhardend gebed! Dank ook voor de honderden kaarten, e-mails, Facebook- en WhatsApp-berichtjes. We hebben zelfs nog niet alle kaarten kunnen lezen. We hebben daarom nog wat pareltjes voor de komende weken.

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.