Verbouwing huis Lolwa: Zonne-energie

ill860
Mark en Corine Godeschalk | Plaatsingsdatum: 9 mei 2019 | Democratische Republiek Congo

De afgelopen tijd heeft het werk aan en om ons huis niet stilgestaan. Inmiddels hebben we stromend water en electriciteit in huis! Dat is niet vanzelfsprekend. Er is geen electriciteitsnet in Lolwa. Dus de energie die wij straks in huis hebben, komt van het zonnesysteem dat we afgelopen weekend geïnstalleerd hebben. 
Hieronder een aantal foto's van hoe het werk vordert.

Mark


De watertank is geïnstalleerd. Het water wordt vanuit een boorgat in de grond (18 meter diep) naar de tank gepompt en van daar het huis door. Het rode vat rechts is om water met behulp van hout op te warmen, daar moeten we nog wat aan klussen.


De badkamer is flink opgeknapt. 


Installatie van het solar systeem (zonne-energie). We hebben een metalen frame laten lassen om de panelen te dragen. Op deze foto worden de gaatjes geboord om de panelen vast te kunnen schroeven. 


Ik heb heel veel hulp gehad van deze twee kerels, de ingenieur die aan ons huis werkt en de technicien van het ziekenhuis uit Nyankunde. Wat je mist op de foto is de hitte: alleen al in de open zon zitten was heet. Maar het dak warmt ook nog eens enorm op. Je brandt letterlijk je handen. Daarom hebben we de panelen voor de ene kant 's middags en voor de andere kant 's ochtends gemonteerd. 


In allerlei onmogelijke posities om de schroefjes de bevestigen.


De draden verbinden tussen de batterijen. Detail: de apparatuur is van een Nederlands merk dat het erg goed doet in de zonne-energie, dus vandaar het blauw met oranje tintje. Het werkt! We proberen waar mogelijk dingen te herstellen. Hier de bank vóór het werk van de timmerman. 


En hier ná zijn werk.

Corine is bezig met de gordijnen.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

  • Jan Godeschalk

    13 mei 2019, 08:42

    Het schiet lekker op én is ook heel veel werk. Knap stukje werk met de bank.
    Dat zijn best veel panelen. Stuk of 8?
    Forse constructie voor de watertank. Hoeveel liter past erin? Groetjes papa