Zorg in Congo

Weblog Mark & Corine Godeschalk

Congo

De Democratische Republiek Congo (kortweg Congo / DRC) is een enorm land. Zo groot als heel West-Europa (kijk maar eens op https://thetruesize.com). Het land heeft 83 miljoen inwoners. Voorheen heette het ook Zaïre en het wordt nog wel Congo-Kinshasa genoemd. Officiële taal is Frans en er worden verscheidene Afrikaanse lokale talen officieel erkend. 
 

Ituri

In Noord-Oost Congo ligt de provincie Ituri, grenzend aan Oeganda en Zuid-Soedan. Oost-Congo is al decennialang het terrein van conflicten. Het is een mengeling van stammenstrijd, politiek en controle over de rijkdommen (goud bijvoorbeeld) die de regio heeft. Dit heeft zijn weerslag op de levensomstandigheden van de Congolezen. Veel mensen leven met moeite van wat ze op hun akker verbouwen, hebben geen stromend water of electriciteit en kunnen nauwelijks hun kinderen naar school laten gaan. Velen zijn al meermaals gevlucht vanwege onveiligheid. Veiligheidsproblemen zorgen ervoor dat de gezondheidszorg onder druk staat. Patiënten moeten lange afstanden afleggen voor behandeling. De kerk wil hen helpen met goede medische zorg. De Communauté Emmanuel (CE39) is een van de protestantse kerken in dit gebied, heeft de verantwoordelijkheid over meerdere ziekenhuizen en klinieken en wil deze patiënten kwaliteitszorg bieden.
 

Voorbereiding

Tussen mei 2018 en augustus 2019 werkten wij in het ziekenhuis van Nyankunde om meer ervaring op te doen in de Congolese gezondheidszorg en om een nieuwe werkplek voor te bereiden. Op 31 augustus 2019 verhuisden wij naar de plaats Lolwa. 


Lolwa

Lola is een dorpje in het Ituri regenwoud. Hoe verder je Congo intrekt, hoe meer je je bevindt in tropisch regenwoud. Natuurlijk hebben de dorpelingen bomen gekapt om huizen te bouwen en te kunnen wonen, maar je voelt je midden in het oerwoud. Afstanden zijn groot, wegen slecht of afwezig. De bevolkingsdichtheid is laag en we hebben meer dan 40 procent oorspronkelijke bewoners (Pygmeën) in onze omgeving wonen. 
 
Wij werken in samenwerking met de Congolese kerk Communauté Emmanuel in het missieziekenhuis van Lolwa, dat een verwijsziekenhuis is voor het gebied. Het ziekenhuis heeft 55 bedden, verdeeld over drie gebouwen. Daarnaast zijn er spreekkamers, een beperkt laboratorium en een operatiekamer. Het ziekenhuis was sinds het begin van politieke instabiliteit in 1996 nauwelijks onderhouden. Er is gebrek aan stromend water, electriciteit en apparatuur. Medisch personeel is over het algemeen laaggeschoold. 
 

Visie

Samen met de kerk in Congo, de GZB en de Hervormde Gemeente Delfshaven willen wij:

Gods liefde laten zien aan de mensen in 
Lolwa door met elkaar te investeren in de lokale gezondheidszorg.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.