Zorg in Congo

Weblog Mark & Corine Godeschalk

Rwanda

Van juni 2016 tot januari 2018 werkten wij in Rwanda. Hieronder meer informatie over Rwanda en ons werk daar. Blogs en foto's van die tijd zijn ook nu nog terug te vinden onder de betreffende kopjes bovenaan. 

Land van duizend heuvels. Klein, maar net zo dichtbevolkt als Nederland. Dat is Rwanda. De burgeroorlog tussen Hutu’s en Tutsi’s in 1994 heeft diepe wonden in de samenleving geslagen.In de afgelopen decennia heeft het land laten zien omhoog te willen klimmen uit het dal van haat en armoede. Rwandezen kijken niet langer naar het verleden, maar richten zich op de toekomst.

 

Cyangugu

Cyangugu is een plaats aan het Kivumeer, vlak bij de grens met DR Congo. Hier aan de rand van Rwanda gaan de ontwikkelingen langzamer dan in de hoofdstad Kigali. De Anglicaanse Kerk heeft in het gebied rondom Cyangugu de verantwoordelijkheid voor de basisgezondheidszorg. De kerk werkt vanuit het Mount Cyangugu Health Center (een klein ziekenhuis) en enkele afgelegen medische hulpposten.


 

Zorg in Cyangugu

 

De initiële doelstelling was om de zorg in Mount Cyangugu Health Center te verbeteren en uit te breiden door de komst van een dokter. Dit was al langere tijd een wens van de lokale kerk. Van hieruit zochten we ernaar om samen met de kerk oog te hebben voor patiënten die (bijv. vanwege armoede of stam) gemarginaliseerd zijn. 
 

Werkzaamheden Cyangugu

Wij hebben in Cyangugu onder andere aan de volgende taken en projecten mogen meewerken:
- Onderwijs aan verpleegkundigen om de zorg te verbeteren
- Doktersspreekuur en echografie in health center
- Coördinatie van medische projecten binnen de diocese Cyangugu
- Beheren van medische apparatuur
- Visie omtrent gezondheidszorg verder ontwikkelen
- Coördinatie van bezoekende medische teams
- Voorbereiding van het project voor de bouw van een nieuw ziekenhuis in Nyakabuye, een afgelegen deel in de diocese
- Aanschaf van enkele broodnodige laboratoriumapparaten met gedoneerd geld. Het gaat om o.a. een autoclaaf voor de reiniging van medische instrumenten, een zuigapparaat, een centrifuge en step-and-wash handenwas-kraantjes.
- De start van de bouw van een nieuw laboratoriumgebouw voor het health center

 

Voortijdig vertrek uit Rwanda

Ons werk in Rwanda bleek anders dan van tevoren verwacht. 
Het health center kreeg van de overheid geen toestemming voor de beoogde uitbreiding en het werk van Mark als dokter. Consultatie en behandeling door Mark werd niet vergoed binnen het reguliere systeem van zorgverzekering. Dit betekende dat Mark in het health center alleen verpleegkundige werkzaamheden kon uitvoeren of voor de rijkere Rwandese patienten als een privé dokter kon werken. Dit was duidelijk niet de doelgroep waarvoor we naar Rwanda waren gekomen.
Daarnaast bleek de Rwandese gezondheidszorg zich ook lokaal in enkele jaren tijd goed te ontwikkelen en voerde de overheid steeds meer gezondheidsprogramma´s zelf uit. 
De bouw van een nieuw ziekenhuis in de afgelegen plek Nyakabuye liep forse vertraging op. Dit project was in 2014 geopperd, maar eind 2017 was er nog steeds geen toestemming van de overheid om te starten met bouwen. Naar schatting zou mét toestemming het nog zeker twee jaar (of langer) langer duren voordat dit medisch centrum in bedrijf zou kunnen worden genomen. 
De gezondheidszorg in Cyangugu en andere delen van Rwanda bleek zich goed te ontwikkelen. 

Dit alles heeft ons na uitvoerig overleg met de lokale kerk en de GZB doen besluiten dat er voor ons onvoldoende meerwaarde was om in Rwanda te blijven. 
 

Terugkijken

We kijken terug op een mooie tijd in Rwanda. We zien dat ons werken en ons "zijn" daar wel degelijk een meerwaarde heeft gehad. En we zijn dankbaar voor wat we mogen meenemen naar Congo: we hebben meer inzicht en ervaring in gezondheidszorg in Afrika, we zien de grote waarde van de kerk als drijfkracht achter complete zorg en de waarde van vriendschappen en relaties opbouwen met de mensen lokaal. 

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.